La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t aprova avui la creació d’una energètica pública

- REDACCIÓ

instal·lar 1 MW. “És una qüestió de prioritats i de definició de model econòmic. Tot i que a Catalunya s'estan començant a moure i la legislació està sent més permissiva, hi ha un gran contrast amb comunitats com Extremadur­a, amb una aposta clara per generar energia barata, amb què es vol atreure teixit empresaria­l”, va assegurar ahir José Donoso, director general de la Unió Espanyola Fotovoltai­ca.

Malgrat que parlar de fuga d'empreses per la carestia de l'energia encara pot semblar ci

El Consell Executiu té previst aprovar avui la creació d'una empresa energètica pública que proveirà la Generalita­t i altres organismes públics, tal com va anunciar el president Pere Aragonès al seu últim viatge a Nova York. Amb la nova empresa, el Govern preveu accelerar la transició energètica amb l'objectiu de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 55% el 2030 i arribar a la neutralita­t d'emissions de carboni el 2050.

La nova energètica es constituir­à com a societat anònima unipersona­l, amb participac­ió directa de la Generalita­t. Tindrà dues àrees d'activitat sempre amb energies renovables: la generació i la comerciali­tzació. Es descarta, però, que vengui energia a les empreses i les llars en competènci­a amb les comerciali­tzadores privades existents.

En l'àmbit de la generació, promourà projectes d'autoconsum i de generació distribuïd­a a tots els edificis públics de la Generalita­t, per exemple amb plaques solars. Aquestes instal·lacions es poden obrir a autoconsum­s compartits i comunitats energètiqu­es en què puguin participar famílies vulnerable­s pròximes.

També desenvolup­arà projectes de generació propis i compartits amb les entitats locals i podrà prendre participac­ions en projectes privats que tinguin el vistiplau del territori. A més, gestionarà les centrals hidroelèct­riques a mesura que es vagin acabant les concession­s actuals. En aquesta línia, ència-ficció, els consumidor­s particular­s sí que poden patir aquest retard en oferta d'energia fotovoltai­ca en un entorn de mercat en què l'autoconsum s'ha tornat a disparar. El 2021 aquest tipus d'instal·lacions van el Departamen­t d'Acció Climàtica, que dirigeix Teresa Jordà, ja va anunciar a finals de maig el començamen­t d'un expedient per reprendre la gestió de les tres primeres hidroelèct­riques (Can Trinxet, Cúbia i Vilana). Segons les dades que ha avançat la conselleri­a, la nova companyia es dotarà d'una política d'aprovision­ament energètic que permeti la compra d'energia renovable amb acords bilaterals amb generadors locals.

Subministr­arà l’Administra­ció catalana i es descarta que entri a competir amb comerciali­tzadores privades

A més, podrà exercir l'activitat de comerciali­tzació gestionant els excedents d'autoconsum i oferint-los a entitats locals i altres organismes públics. Igualment, podrà invertir i participar en projectes energètics que siguin estratègic­s per a la seguretat energètica. Per exemple, en infraestru­ctures d'emmagatzem­ament, que, amb el desenvolup­ament de les energies renovables, tindran cada vegada més rellevànci­a. ● créixer un 102% al conjunt d'Espanya. Un 32% de les noves instal·lacions correspone­n al sector domèstic, davant un 19% que representa­ven l'any anterior.

Un any més, Catalunya es desmarca de l'aposta més decidida a escala internacio­nal. Segons les dades de l'Agència Internacio­nal de l'Energia (Irena), l'energia fotovoltai­ca ha estat la líder entre totes les renovables i la més instal·lada a escala mundial, amb un creixement d'un 21% en potència instal·lada respecte al 2020, fins als 942 GW acumulats. ●

La comunitat tot just va instal·lar 1 MW de nova capacitat dels 4.690 desplegats al conjunt d’Espanya

 ?? OBné EsplnosB ?? La consellera Jordà
OBné EsplnosB La consellera Jordà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain