La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’IEF demana al Govern central que reconegui el paper de l’empresa familiar

Feijóo creu que l’impost a les fortunes desviarà inversions a altres països

- ODuardo Magallón

L'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) va començar ahir el XXV Congrés a Càceres reclamant a les “institucio­ns públiques” que se sentin orgulloses del “paper destacat” del col·lectiu a Espanya. Ho va dir el nou president dels empresaris familiars, Andrés Sendagorta, abans d'agrair la presència del rei Felip.

Aquesta significac­ió del que representa el col·lectiu es fa en un congrés en què per quarta vegada seguida no hi participa el president del Govern central, Pedro Sánchez. En una de les conferènci­es, el president de Gestamp, Francisco Riberas, va reclamar als governants “altura de mires” i “sentit d'Estat”, perquè les empreses estan “tenint moments complicats”.

Just quan el Ministeri d'Hisenda acaba d'anunciar un nou impost a les grans fortunes per harmonitza­r per la porta del darrere el tribut de patrimoni, al vídeo de presentaci­ó de l'IEF l'associació diu: “No ens amagarem i no ens espantaran”. Sendagorta també va voler destacar el paper que tenen es empreses familiars dins del sistema fiscal espanyol. Només les 100 més grans “paguen més de 3.000 milions d'euros en impost de societats i uns 5.200 milions en contribuci­ons socials”, va dir. L'únic representa­nt del Govern central va ser la ministra d'Educació, Pilar Alegría.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, sí que hi va anar, i va avisar de les deslocalit­zacions com a conseqüènc­ia de la posada en marxa de l'impost a les grans fortunes. Segons la seva opinió, “quan es llança un missatge” als grans patrimonis sobre la pujada de la fiscalitat, “s'empenyen les inversions cap a l'altre costat”, amb referència a Portugal.

Pel que fa a la rebaixa fiscal a les rendes baixes, Feijóo també es va mostrar especialme­nt crític amb el fet que no tingui efectes aquest any i s'ajorni fins al 2023. Les reduccions de l'IRPF anunciades per la meitat de les autonomies espanyoles tindran vigència aquest mateix any, de manera que es notaran a la declaració de la renda que es presentarà a la primavera.

Feijóo també va considerar que era una equivocaci­ó que el límit per a la rebaixa fiscal de l'IRPF del Govern central s'hagi situat en 21.000 euros, ja que, segons la seva opinió, això significa que els que tenen ingressos superiors a aquesta quantitat són considerat­s com a “rics”. A parer seu, la proposta és un “error”, i que demostra que s'ha anteposat “la ideologia” a “la realitat”.

Sobre el context actual, en una enquesta feta de manera interactiv­a entre els assistents, un 58% dels empresaris preveuen un creixement fràgil de l'economia sense creació neta d'ocupació. Un altre 40% esperen un

Prop d’un 60% dels empresaris preveuen un creixement fràgil a Espanya sense creació neta d’ocupació

creixement moderat. Pel que fa a l'ocupació, un 56% dels assistents preveuen mantenir el volum d'ocupació actual.

A l'acte d'inauguraci­ó del congrés, el president de la Junta d'Extremadur­a, el socialista Guillermo Fernández Vara, va destacar que la comunitat autònoma ha deixat de ser un territori receptor d'ajuts de solidarita­t de la resta d'Espanya.El Rei, per la seva part, va subratllar que “l'economia espanyola ha millorat la competitiv­itat”.

En un col·loqui, el president de KPMG a Espanya, Juanjo Cano, va demanar que no es demonitzin els empresaris. El conseller delegat d'Inditex, Óscar García Maceiras, va exposar la nova estratègia del grup. ●

 ?? ZIPI o EFE ?? Andrés Sendagorta amb Alberto Núñez Feijóo
ZIPI o EFE Andrés Sendagorta amb Alberto Núñez Feijóo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain