La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump volia fer fora la seva filla Ivanka i embussava el vàter amb documents

Un nou llibre il·lustra la forja “mafiosa” de l’expresiden­t i les seves pulsions infantils

- FernAndo GArcíA

La seva forja d’empresari multimilio­nari i líder populista és la d’un jove fanfarró i ambiciós encoratjat als baixos fons dels negocis bruts i la corrupció política al Nova York dels anys setanta i vuitanta; el comportame­nt al capdavant de qualsevol grup humà –inclòs l’equip de la Casa Blanca–, el d’un nen gran capritxós que tendeix a convertir en decisió executiva la més boja de les ocurrèncie­s. Aquests són alguns dels trets del perfil de Donald Trump que la periodista de The New York Times

Maggie Haberman traça al llibre Confidence Man, publicat ahir.

Amb el subtítol de La creació de Donald Trump i la ruptura dels Estats Units, l’assaig de 608 pàgines enriqueix el retrat públic de l’expresiden­t, de vegades amb històries que apuntalen el que ja se sabia, però també amb d’altres de noves que no podíem imaginar. És el cas de l’impuls del mandatari quan va estar a punt d’acomiadar la seva pròpia filla del càrrec d’assessora en què sense pudor l’havia situada, juntament amb el seu gendre, Jared Kushner. Segons Haberman, el llavors president havia de publicar un tuit amb l’anunci que tots dos cessarien dels seus càrrecs. Ho va dir i va començar a escriure’l en una reunió amb el cap de gabinet John Kelly i l’advocat de la Casa Blanca Don McGahn. Kelly el va aturar i li va aconsellar que abans d’enviar el missatge parlés amb la seva filla i el seu gendre... No ho va fer.

Trump va negar ràpidament la veracitat d’aquest i molts altres relats del llibre. “Pura ficció”, va dir. Però a qui cal creure, tenint en compte el nombrós historial de mentides de l’expresiden­t i la impecable trajectòri­a de l’autora, guanyadora d’un Pulitzer?

Haberman també revela el “temor de morir” que Trump va sentir quan va passar la covid, l’octubre del 2020, i que després de ser tractat va exposar la idea d’emergir en una cadira de rodes de l’hospital Walter Reed per, de sobte, aixecar-se, esquinçar-se la camisa i aparèixer disfressat de Superman. Algú el va aconseguir dissuadir.

L’infantil però iracund governant solia trencar en mil bocins els documents oficials que no li convenien. Això ja se sabia des que l’exfunciona­ri de la Casa Blanca Solomon Lartey va decidir explicar-ho fa quatre anys. El que ignoràvem, fins que Haberman ho ha explicat, és que Trump també solia provocar grans embussos al vàter perquè hi llançava documents que no volia que es conservess­in.

Altres lligalls, entre ells centenars amb secrets d’Estat, va preferir endur-se’ls il·legalment a la residència de Mar-a-Lago, a Florida. I sobre aquesta qüestió acaba de transcendi­r que a principis d’aquest any un dels seus advocats, Alex Cannon, es va negar a obeir-lo quan li va demanar que digués a la institució d’Arxius Nacionals que ja havia tornat “tot” el material que s’havia emportat a casa seva. El lletrat li va replicar que no estava segur que això fos així i no se sentia còmode afirmant-ho. Després, a l’estiu, el sonat escorcoll de l’FBI a Mar-a-Lago provaria que sí que hi quedaven papers per tornar, entre ells, alguns amb dades sobre l’armament nuclear d’un altre país o sobre operacions la revelació de les quals posaria en perill espies dels Estats Units.

L’ocultació d’aquests papers constituir­ia un delicte d’obstrucció a la justícia, segons la Fiscalia. Però fins ahir l’esmentada imputació només podia dirigir-se amb tota claredat contra els advocats de l’expresiden­t Evan Corcoran i Christina Bobb, que van mentir sobre això per escrit i de paraula. Ara el testimoni de Cannon pot facilitar que l’acusació es dirigeixi a Trump... Això si el Departamen­t de Justícia decideix presentar càrrecs contra ell.

Mentrestan­t, Trump va anunciar dilluns una demanda per difamació contra la CNN, a què demana una indemnitza­ció de 475 milions de dòlars per comentaris en què analistes de la cadena l’haurien acusat de racista i comparat amb Adolf Hitler. L’expresiden­t va incloure l’anunci de la demanda en un e-mail massiu de recaptació de fons amb petició de contribuci­ons a partir de 5 dòlars: “Estic demandant la Xarxa Corrupta de Notícies (CNN en les seves sigles en anglès) per calúmnies. Recordeu, quan venen per MI, en realitat venen en contra VOSTRE”, va escriure. ●

L’expresiden­t demanda la CNN per difamació i fa servir l’acció legal per recaptar fons

 ?? ETHAN MILLER / AFP ?? Trump en un debat per a les presidenci­als del 2016 organitzat per la CNN, cadena a què acaba de demandar i a què exigeix 475 milions
ETHAN MILLER / AFP Trump en un debat per a les presidenci­als del 2016 organitzat per la CNN, cadena a què acaba de demandar i a què exigeix 475 milions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain