La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corea del Nord dispara un míssil d’abast mitjà que sobrevola el Japó

- IsmAel ArAnA

Els habitants del nord del Japó es van despertar ahir amb un fort sobresalt. El llançament de Corea del Nord d’un míssil balístic d’abast mitjà sobre el seu territori va activar el sistema d’alerta civil i la tramesa de missatges d’emergència per buscar refugi “en edificis o sota terra”. El nerviosism­e regnant es va temperar després de confirmar-se que el projectil havia caigut al mar, lluny de la costa nipona i sense causar danys.

Aquest últim assaig afegeix un nou esglaó a la perillosa escalada que s’ha registrat fa poc a la zona. En tot just deu dies Pyongyang ha fet cinc llançament­s d’aquest tipus, en què fins ara havia fet servir míssils balístics de curt abast. Les seves accions van coincidir amb la visita a Corea del Sud de la vicepresid­enta dels Estats Units, Kamala Harris, i els exercicis militars conjunts duts a terme entre Seül, Tòquio i Washington.

Al Japó l’alarma ciutadana va ser activada a les 7.29 h del matí (hora local) per a les illes Izu i les prefecture­s de Hokkaido i Aomori, al nord del país. “Sembla que Corea del Nord que ha llançat un míssil. Sisplau, busqueu refugi en edificis o sota terra”, va indicar el missatge. És el primer projectil nord-coreà que sobrevola territori japonès i activa aquesta alarma des del 2017, quan el règim del nord va provar dos míssils interconti­nentals enmig de la perillosa espiral de tensió amb els Estats Units.

El primer ministre, Fumio Kishida, va qualificar l’episodi de “barbàrie” i el va condemnar enèrgicame­nt. Mentrestan­t, el ministre de Defensa, Yasukazu Hamada, va confirmar que es tractava d’un míssil d’abast mitjà o fins i tot de més rang i que pensen examinar totes les seves opcions, incloent-hi les seves capacitats de contraatac. “Alhora que reforcem el nostre control i vigilància, les nostres forces armades mantenen una posició de plena disponibil­itat en estreta cooperació amb els Estats Units”, van assegurar. ●

“Sisplau, busqueu refugi en edificis o sota terra”, indicava el missatge a la població nipona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain