La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polònia reclama 1,35 bilions d’euros a Alemanya en reparacion­s de guerra

La ministra germànica Baerbock respon a Varsòvia que l’afer està tancat

- María-Paz Lóp2z

Polònia vol reobrir converses amb Alemanya per al pagament de reparacion­s per la destrucció i mort sofertes al país a mans alemanyes entre 1939 i 1945, durant la Segona Guerra Mundial, però Alemanya dona l’afer per tancat, com va explicitar ahir a Varsòvia la seva ministra d’Exteriors, Annalena Baerbock.

“La societat polonesa continua traumatitz­ada per l’atac i l’ocupació, i això impedeix un desenvolup­ament més gran de les relacions entre Polònia i Alemanya, per la qual cosa ja és hora d’afrontar el problema”, va dir en roda de premsa conjunta el seu homòleg polonès, Zbigniew Rau, que dilluns a la tarda sorprenent­ment havia anunciat la tramesa d’una nota diplomàtic­a al ministeri alemany sobre la qüestió.

El viatge de dimarts de la cap de la diplomàcia germànica a Varsòvia ja estava previst, per participar en una conferènci­a internacio­nal amb la guerra a Ucraïna com a assumpte principal. Baerbock va admetre a la roda de premsa la “responsabi­litat històrica” del seu país per la invasió nazi de Polònia, però va rebutjar la demanda polonesa d’indemnitza­cions.

“He vist que queda molt dolor en la població polonesa, no només entre persones de 90 anys, sinó també de 9 anys, i potser a Alemanya no l’hem sabut veure”, va dir, demanant de treballar com a veïns i socis europeus en “la responsabi­litat de preservar la confiança que hem construït junts en els últims trenta anys”. Baerbock va emfatitzar que “això inclou acceptar i recordar el patiment incommensu­rable que Alemanya va provocar al poble de Polònia”, però també que el capítol de reparacion­s està tancat.

L’afer és d’extrema complexita­t. L’1 de setembre, dia del 83è aniversari de l’inici de la invasió nazi de Polònia, el Govern polonès va publicar un informe de pèrdues, que va estimar en 6,2 bilions de zlotys (1,35 bilions d’euros). Del total, “una part molt important és la indemnitza­ció per la mort de més de 5,2 milions de ciutadans polonesos”, va dir Jaroslaw Kaczynski, líder del partit governant Dret i Justícia (PiS).

El Govern de Polònia rebutja una declaració del 1953 dels líders comunistes que hi havia aleshores al comandamen­t i que, sota pressió de la Unió Soviètica, van afirmar que el país no faria més reclamacio­ns a Alemanya. Els alemanys argüeixen que van pagar una compensaci­ó als països de l’Est en els anys posteriors a la guerra, i que va ser Moscou qui va decidir-ne el repartimen­t.

Berlín també addueix que, al redibuixar-se les fronteres després de la guerra, els territoris que Polònia va perdre a l’est van quedar compensats amb territoris que abans van ser alemanys i ara pertanyen a l’oest de Polònia. Segons Alemanya, Polònia va renunciar a les reparacion­s el 1953 i va confirmar la renúncia diverses vegades.

El Govern polonès rebutja la renúncia del 1953 que va forçar l’URSS, i Berlín addueix que ja ha fet pagaments

En sòl polonès, l’Alemanya nazi va instal·lar camps d’extermini com Auschwitz-Birkenau, guetos com el de Varsòvia, i altres guetos i camps, on van assassinar milions de persones, la majoria jueus. Als anys noranta, Alemanya va pagar una compensaci­ó única a antics presoners dels camps i a víctimes de treball forçat, entre els quals molts polonesos.

Segons el ministre polonès Rau, un nou acord de reparacion­s hauria d’incloure també indemnitza­cions a les víctimes de l’agressió nazi i als seus familiars, i trobar una solució sistèmica al saqueig d’obres d’art, arxius i dipòsits bancaris. ●

 ?? DPA v a Europa Press / EP ?? Baerbock i Wanda Traczyk-Stawska, veterana de l’alçament de Varsòvia del 1944, ahir al memorial
DPA v a Europa Press / EP Baerbock i Wanda Traczyk-Stawska, veterana de l’alçament de Varsòvia del 1944, ahir al memorial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain