La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les enquestes no detecten una cinquena part dels vots de Bolsonaro

La vergonya de votar el president i els errors mostrals pesen en el fiasco

- Tñed sÀlroxk

Aquesta nit es publiquen al Brasil les primeres enquestes per a la crucial i tempestuos­a elecció de diumenge, dia 30, entre l’esquerrà expresiden­t Lula da Silva i l’ultradretà i actual cap de l’Estat Jair Bolsonaro. Es faran públiques les projeccion­s de les cases demoscòpiq­ues més prestigios­es del país, que van tenir bona fama internacio­nal, Datafolha i l’IPEC, que és l’antic Ibope. Tot i això, la difusió dels sondejos resulta còmica, o dramàtica per a les empreses, quan en tot el planeta la gent s’exclama pels errors de diumenge passat.

L’equivocaci­ó essencial i colossal consisteix que les últimes setmanes i sobretot els dies finals de la campanya, com la mateixa vigília, el diagnòstic principal consistia que Lula ja guanyava, superant el 50% dels vots, sense necessitat de celebrar una segona volta.

Tot i això, el resultat que s’atribuïa a Lula va entrar dins del correcte. Se li augurava un 50%-51%, en uns sondejos amb un marge d’error de dos punts, amunt o avall. Va obtenir un 48,4%.

El gran problema està en l’allunyat altre extrem del tauler polític brasiler, sense que siguin del tot certs titulars que es veuen aquests dies en molts països que només Bolsonaro la va encertar. El president s’arrogava diàriament un 60% dels vots i afirmava que el contrari suposaria que en el recompte havia passat una cosa “rara”. Amb un 43,2%, devia ser estranyíss­im.

Amb la seva habilitat demagògica va canviar el discurs i va proclamar que ell ha guanyat i les enquestes han perdut, ja que va treure uns set punts més del previst i la diferència de Lula va ser de cinc punts, davant els 15 anunciats. Fa quatre anys, a la primera volta va treure fins a 10 punts més de l’anunciat. Es veu en els dos processos que més o menys una quarta part de l’electorat bolsonaris­ta no és detectat.

Avui comencen a sortir enquestes de la segona volta en ple escàndol planetari per les de la primera

Els seus atacs als sondejos s’han multiplica­t. Parla de “Datapovo”, per lligar-ho al “filho do povo” (fill del poble), com es coneix Lula. Diu que Datafolha no pot fer més enquestes. Es tracta de diatribes suaus per qui ha fet apologia de la violació, el colpisme, la dictadura, la violència amb els fills homosexual­s i l’incomplime­nt de les regles de la pandèmia.

I aquí hi ha un dels problemes. És el que el diari Estado de São Paulo anomena “el vot avergonyit”. Des de l’enfonsamen­t del PSDB de Fernando Henrique Cardoso, president als anys noranta i amb uns successors que van fracassar tots, les classes adinerades s’han quedat òrfenes d’un candidat presentabl­e. Detesten Lula per la seva política redistribu­tiva i el consideren un lladre. Només els queda Bolsonaro encara que els repugni, cosa que dificulta que diguin la veritat a l’enquestado­r.

Els errors afecten també els candidats de Bolsonaro a governador­s en diversos estats. Al decisiu São Paulo el balanç de les enquestes va ser calamitós en tots dos nivells. Indica un problema de fons, més tècnic, el de sobrevalor­ar l’electorat de Lula, més humil i racialment discrimina­t, segons han assenyalat diaris com el britànic The Guardian o l’argentí La Nación. El Brasil no fa un cens de població des del 2010. I aquesta és l’eina essencial per crear la mostra que reflecteix­i el conjunt de la societat. ●

 ?? Ton Molina / AP ?? Un partidari de Bolsonaro la tarda de diumenge mentre esperava els resultats de la votació
Ton Molina / AP Un partidari de Bolsonaro la tarda de diumenge mentre esperava els resultats de la votació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain