La Vanguardia (Català-1ª edició)

El professor que suspenia massa gent

La Universita­t de Nova York fa fora un docent per la denúncia que és dur

- Fi ñPksP Pkrióñ

La cultura woke està molt de moda. Serveix per a tot. Als Estats Units, per exemple, la dreta la utilitza per denunciar que els progres “cancel·len” els blancs que es neguen a sentir-se culpables pel pecat original de l’esclavitud, cosa que alguns anomenen l’holocaust dels Estats Units.

Els de l’esquerra retreuen als conservado­rs la seva ansietat censora –no cremen llibres, ara per ara, però en prohibeixe­n– de tot el que pugui ser una crítica a la seva visió del nacionalis­me (blanc), de Déu o dels conceptes tradiciona­ls del masculí i el femení, en què el matrimoni només és mixt i les nenes juguen amb les nenes.

Però, de tot el que s’ha vist fins ara amb la imposició del políticame­nt correcte –en funció del bàndol que ho reclama o ho nega–, el cas de la Universita­t de Nova York, la prestigios­a NYU, marca diferèncie­s i compleix el somni de tot estudiant que assegura ser víctima de la tírria del professor per excusar les seves males notes.

L’“Em té mania” s’ha convertit en una espècie de Fuenteovej­una a Manhattan contra Maitland Jones jr., des de fa dècades reputat docent al terreny de la química orgànica, primer a Princeton i després a la NYU, així com autor de llibres de text influents. Fins i tot ha rebut premis pel seu estil d’impartir les classes i el reconeixem­ent de ser un dels professors més cool (enrotllat, guai) en aquestes institucio­ns.

Tot això es va esfondrar aquesta primavera, amb el retorn presencial al campus, sense restriccio­ns pandèmique­s, quan 82 dels seus 350 estudiants, menys d’una quarta part, van firmar una petició de retret cap a ell. Segons The New York Times, aquest grup d’alumnes van assenyalar que les exigències del curs, conegut per posar fi al somni de molts d’accedir a la facultat de Medicina, eren massa altes, i van culpar el doctor Jones, 84 anys, de les seves baixes qualificac­ions.

L’al·ludit va defensar els seus criteris en va. Just quan va començar el semestre de la tardor el degà li va comunicar que li havien liquidat el contracte, equivalent al “cancel·lat” avui tan en voga.

La victòria dels estudiants, que paguen quotes de prop de 80.000 dòlars anuals (dormitori inclòs) i tenen la paella pel mànec quan les arques università­ries han patit tant amb el confinamen­t, encara és més demolidora amb altres mesures adoptades per apaivagar la irritació. La NYU els va oferir revisar-los les notes i els va permetre retirar-se de la classe amb caràcter retroactiu.

La represàlia contra el professor va agafar per sorpresa els mateixos alumnes que van llançar la campanya en línia. En cap moment no van sol·licitar l’acomiadame­nt de Jones, i ni tan sols van pensar que seria possible.

Al Times Marc Walters, un dels responsabl­es del departamen­t de Química, va afirmar que aquest pla significa estendre “una mà amable però ferma als estudiants i als qui paguen la factura de la matrícula”, amb referència als pares que assumeixen aquesta inversió i que projecten l’èxit dels seus fills

La NYU porta a l’extrem la queixa de 82 dels 350 alumnes, que no en van demanar la destitució

sobre ells mateixos. Jones va argumentar després de la seva marxa que era sorprenent el nombre d’estudiants que llegien malament el qüestionar­i de l’examen i que no anaven a les aules, ni miraven els vídeos, ni eren capaços de respondre a les preguntes.

“No tindrem bons metges si es permet que accedeixin a la carrera els que no compleixen els requisits perquè les universita­ts volen protegir els seus llocs a les classifica­cions”, va tuitejar Alice Dreger, experta en bioètica.

Com ella, docents de la facultat de Química de la NYU i altres alumnes de Jones van sortir en defensa seva i van enviar cartes de suport al professor. Alguns dels seus col·legues van lamentar, en línia amb Dreger, que la universita­t vol que els estudiants vagin pregonant coses meravellos­es de la NYU perquè així més gent s’inscriurà als seus cursos i els rànquings es mantindran alts, cosa que es tradueix en més ingressos. El portaveu de la institució va justificar la decisió “pel menyspreu i l’opacitat” del docent.

Hi va haver col·legues que encara hi van afegir un temor. Que això signifiqui abaixar el nivell per no perdre la feina. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain