La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rufián disputarà l’alcaldia de Santa Coloma sense deixar el Congrés

L’assemblea local d’ERC preveu elegir el republicà com a candidat dissabte

- Pedro V llín

L’actual portaveu parlamenta­ri d’Esquerra al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, anunciarà dissabte que ve que està disposat a encapçalar la llista d’ERC per a l’alcaldia de Santa Coloma de Gramenet en les eleccions del mes de maig. Malgrat participar en les municipals, Rufián de moment no deixarà el càrrec al capdavant del grup parlamenta­ri republicà a Madrid, tal com ell mateix havia avançat ja fa mesos, quan va transcendi­r la intenció de l’executiva de la formació de proposar-li la candidatur­a.

Esquerra disposa de tres regidors en la localitat, feu socialista en què l’alcaldia l’ostenta Núria Parlón des del 2009, actualment amb 17 dels 27 edils del consistori i més del 50% dels vots en les últimes eleccions. Entre el 2012 i el 2015, Parlón va compatibil­itzar l’alcaldia amb el seu escó al Congrés.

Els rumors sobre la intenció d’ERC de col·locar Rufián com a número u de la llista de municipals a la seva localitat natal, com a part d’una campanya dels republican­s per conquerir territori de l’àrea metropolit­ana al PSC i els comuns, s’han anat repetint des de fa més de mig any, però el diputat sempre ha reiterat que el seu futur és a Madrid i que aquesta possibilit­at només la preveia en la mesura que fos compatible amb el seu actual paper com a portaveu i president del grup republicà al Congrés dels Diputats. No obstant això, si els republican­s aconseguis­sin accedir a l’alcaldia –una possibilit­at llunyana, amb els números actuals, consideran­t que el PSC va obtenir més del 50% dels sufragis el 2019–, és possible que el diputat tornés almenys temporalme­nt a Catalunya. En tot cas, ateses les complexes relacions de Rufián amb alguns sectors de l’executiva del partit, moure el diputat a Santa Coloma també es llegeix des de fa mesos com un intent de desplaçar-lo de la primera línia de la política. La sang, tanmateix, no va arribar al riu i des del principi Rufián es va mostrar disposat a parlar del seu paper eventual en les municipals. Fins i tot en els últims mesos ha anat estrenyent els seus contactes amb l’agrupació local preparant un possible aterratge el maig del 2023. Fonts de la direcció d’Esquerra ahir assenyalav­en que en l’assemblea de dissabte, avançada pel diari Ara, no s’esperen altres candidatur­es per encapçalar les llistes, tot i que el termini continua obert.

Les primeres reaccions a l’anunci no van trigar a arribar; Dimas Gragera, regidor de Ciutadans i líder de l’oposició municipal, que serà el cap de llista d’aquesta formació al maig, assenyalav­a que el republicà “no té cap possibilit­at” d’arribar a ser alcalde però que sí que pot servir de suport al PSC. Gragera va recordar que, en l’esfera personal, té un tracte cordial amb Rufián: “Anàvem al mateix col·legi i som del mateix barri”, però va destacar que l’“autèntica alternativ­a” la constituei­x el grup de Ciutadans. ●

 ?? Dani Duch ?? Gabriel Rufián
Dani Duch Gabriel Rufián

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain