La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El PP també ha de fer autocrític­a del procés”

Directora adjunta de ‘La Vanguardia’ Lola García

- Silvia AngÀlo

Lola García (Badalona, 1967) presenta aquesta tarda a Barcelona El

muro, una crònica en què ofereix la visió del procés des de Madrid i en què explica com el van viure des de la Moncloa o també des del palau de les Salesas, seu del Tribunal Suprem. Un relat sobre l’independen­tisme que arriba cinc anys després de l’1-O i de narrar, en El

naufragi, el període que va viure Catalunya del 2012 al 2017.

El Govern de Rajoy va pensar que l’1-O era com el 9-N?

Al principi sí. Cap al final s’adona que l’envergadur­a pot ser més gran. Molt més gran. I per això s’envien a milers de policies a Catalunya. Però Rajoy sempre es resisteix a enviar l’exèrcit, malgrat les peticions en aquesta direcció de part d’un sector del govern, encapçalat per María Dolores de Cospedal.

Vostè explica precisamen­t que la ministra de Defensa era a Barcelona l’1-O.

Sí, Cospedal aprofita l’excusa de ser secretària general del partit per venir a Barcelona a visitar el PP català. Però ve a veure in situ com està funcionant l’1-O per si fos necessari prendre alguna decisió que anés més enllà del dispositiu policial. Havia intentat que hi hagués més efectius militars a Catalunya, però Rajoy no va voler, i els acaba distribuin­t per Aragó.

Al llibre explica que hi va haver improvisac­ió del Govern per la reacció d’Europa a les càrregues policials.

El Govern de Rajoy havia fet una tasca diplomàtic­a a Europa mal enfocada. Primer, no va ser tan intensa com la que feia l’independen­tisme i, segon, combatia el missatge independen­tista amb l’argument legal. De la mateixa manera que ho feia dins d’Espanya, defensant que calia complir la Constituci­ó i punt. Es va desentendr­e del relat més emocional. El mateix 1-O el Govern està més pendent del que passa aquí que de la reacció que hi pot haver a Brussel·les o en el Parlament Europeu.

La resposta que planejava Brussel·les aquella tarda podria haver perjudicat els interessos d’Espanya?

El Govern es va mobilitzar quan es va adonar que a Europa hi podria haver un oferiment a les dues parts per buscar una solució, involucran­t la Comissió Europea. No crec que això hagués comportat ni un reconeixem­ent de la independèn­cia, ni la validesa de l’1-O, però sí una certa victòria conjuntura­l per a l’independen­tisme.

Rajoy considera, al seu llibre, que no va cometre cap error majúscul durant el procés?

Rajoy considera que no ho podria haver fet millor. Però el PP també ha de fer autocrític­a del procés. El Govern de Rajoy hauria de reflexiona­r si es podria haver actuat d’una altra manera. Fins i tot seria bo que Pedro Sánchez critiqués sense complexos aquelles càrregues policials. L’1-O va ser un ridícul espantós per a la imatge d’Espanya a Europa.

Explica que el 155 es va imposar a Catalunya sense cap resistènci­a.

Sí, i en el Govern, en aquell moment, hi havia nombrosos alts càrrecs independen­tistes que després han tingut rellevànci­a en la política catalana. El Govern espanyol tenia por que hi hagués un exercici de resistènci­a, però al final no n’hi va haver.

El llibre recull la trajectòri­a dels presidents del Govern i també del jutge Manuel Marchena. Quina importànci­a té el magistrat en la seva crònica?

Em semblava que el relat seria incomplet si no feia algun apunt del món judicial. El que va fer el Govern del PP va ser traslladar a la justícia la responsabi­litat última del que passava amb els líders independen­tistes. A través de Marchena es poden intuir algunes de les coses que passen en el Tribunal Suprem o en el Consell General del Poder Judicial. Permet acostar-se a la persona que en aquell moment va carregar amb aquell pes. La sentència es redacta amb pressió ambiental, tot i que em sembla que Marchena no va patir pressions polítiques directes.

Els indults concedits als líders independen­tistes passaran factura a Pedro Sánchez?

No, els indults no. La majoria de la població, una vegada concedits, ha comprovat que han contribuït a pacificar la situació. Una altra cosa és que li passin factura els acords amb ERC o Bildu.

Descriu la relació entre el Govern i la Generalita­t com un “bucle endimoniat”.

Sí, quan un vol dialogar, o li convé dialogar, o està en millor disposició de fer-ho, es troba un mur perquè a l’altre costat no interessa la negociació. Quan hi ha disposició a Catalunya, a Madrid no estan per la feina. I viceversa. Crec que és una situació que no canviarà. És la història d’un desacord; ningú no renuncia als seus interessos i posicions maximalist­es.

Com ha influït l’independen­tisme en la política espanyola? En els últims anys el procés independen­tista ha marcat la política espanyola d’una manera increïble. El fenomen Vox no hauria crescut tant sense el conflicte a Catalunya. Ciutadans es fa gran a Espanya per molts factors, però el que fa que pugui llançarse amb aquell ímpetu és el seu gran creixement inicial a Catalunya. A més, em sembla absurd pensar que es pot governar Espanya d’esquena a Catalunya, és inviable. ●

L’1-O “Cospedal va intentar que hi hagués més efectius militars a Barcelona” Relació amb Madrid “És la història d’un desacord; ningú no renuncia a posicions maximalist­es”

 ?? Xavier Cervera ?? Lola García presenta aquesta tarda El muro a La Casa del Llibre de rambla Catalunya
Xavier Cervera Lola García presenta aquesta tarda El muro a La Casa del Llibre de rambla Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain