La Vanguardia (Català-1ª edició)

La despesa en Defensa enfanga el pacte pressupost­ari entre PSOE i Podem

Els dos socis de l’Executiu diuen que no afecta altres partides, tal com es va pactar

- Pedro Vallín

La felicitat ha durat poc. Després de la celebració de l’acord per al projecte de pressupost­os generals de l’Estat del 2023, Podem ha acusat el PSOE de “deslleialt­at” per ocultar l’increment de la despesa en Defensa. Però no han estat els negociador­s en el Govern, sinó el partit: “Nosaltres no trencarem el govern per una deslleialt­at del PSOE, perquè seria molt irresponsa­ble quan tenim a Feijóo i Abascal esmolant els ganivets”, va deixar anar a mitja tarda el portaveu parlamenta­ri d’Unides Podem, Pablo Echenique, a través de Twitter, “però vull dir clarament que ens han ocultat l’augment unilateral en la despesa en Defensa i que és una vergonya”.

Però això no és el que diuen fonts de la negociació. Des de l’equip d’Unides Podem assenyalen que, si bé és cert que el PSOE no va mostrar les xifres finals de Defensa, els socialiste­s van actuar d’acord amb el que es va pactar. L’exigència d’Unides Podem en la negociació, segons es discutia des de l’estiu, era que l’increment de la despesa en Defensa a què el president Pedro Sánchez s'havia compromès en la cimera de l’OTAN no podia incloure’s dins del sostre de despesa pactada, perquè aquest augment no obligués a reduir altres partides. És a dir, havia d’introduir-lo el PSOE pel seu compte dins de les seves atribucion­s i sense afectar els comptes.

De fet, l’increment s’ha materialit­at per mitjà de “fons especials”, una decisió que si bé l’equip negociador d’Unides Podem no comparteix, tampoc no la considera una traïció, ja que la coneixien amb antelació. Així mateix s’han pronunciat fonts del Ministeri d’Hisenda, que assenyalen que la manera com s’han aprovat aquestes partides per a Defensa respon estrictame­nt al que s'havia pactat amb Unides Podem, és a dir, sense un detriment en cap despesa social.

En realitat, la paradoxa —que la despesa en Defensa augmenti i que tot i així ho faci fora del sos

La discrepànc­ia entre la crítica d’Echenique i l’equip negociador despulla les tensions a Unides Podem

tre de despesa, perquè no afectés altres partides de despeses socials i inversions— ja la va anticipar la mateixa vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, en l’entrevista amb La Vanguardia del 25 de setembre, en què va subratllar que els pressupost­os no inclourien la negociació d’un augment de la despesa en Defensa, però que el president compliria, va assegurar, “els seus compromiso­s amb l’OTAN”.

La protesta d’Echenique respon, doncs, a la tensió que hi ha dins d’Unides Podem respecte a l’actitud amb els socialiste­s, i a una dissensió entre l’equip negociador —format per la vicepresid­enta Díaz, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, el ministre de Consum, Alberto Garzón, i el secretari d’Estat, Nacho Álvarez— i el grup parlamenta­ri.

Un altre episodi de tensió entre Podem i la resta de l’espai, perquè tota la comunicaci­ó de la negociació pressupost­ària havia estat pactada entre els equips de Díaz i Belarra. Tota, excepte el tuit d’Echenique. ●

 ?? Dani Duch ?? Echenique i Montero en un ple del Congrés
Dani Duch Echenique i Montero en un ple del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain