La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez esgrimeix l’estabilita­t del seu mandat segellant el tercer pressupost

El president desafia a un altre debat Feijóo per escenifica­r la “batalla ideològica”

- Juan Carlos Merino

A la Moncloa ja van veure encarrilat­s els tercers pressupost­os del mandat de Pedro Sánchez quan el PSOE i Unides Podem van segellar la setmana passada, i no sense tibantors, l’acord fiscal. Pactat el capítol d’ingressos – amb el nou “impost de solidarita­t” a les grans fortunes–, només quedaven per quadrar les despeses. I malgrat que el pols intern a la coalició va sumar més llargues nits en blanc dels equips negociador­s, i renovats xocs, ahir a primera hora hi va haver fumata blanca.

“Un nou acord per a un país millor”, va celebrar Pedro Sánchez, que exhibeix així l’estabilita­t del seu mandat enmig d’una tempesta permanent. “Per tercera vegada consecutiv­a, aprovem uns pressupost­os generals de l’Estat per protegir la classe mitjana i treballado­ra, avançar en justícia social i garantir la prosperita­t econòmica d’Espanya”, va destacar el president. El marc de la “batalla ideològica”, com l’anomenen els socialiste­s, queda així fixat per a la confrontac­ió immediata amb el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo.

Després de les agitades últimes hores de negociació, Sánchez i la vicepresid­enta Yolanda Díaz van escenifica­r amb una plàcida escena de sofà el nou pacte pressupost­ari, que tot seguit va aprovar el Consell de Ministres per a la remissió a les Corts. El tercer projecte de pressupost­os consecutiu, malgrat la crispació i polaritzac­ió de l’escenari polític, enmig d’una nova crisi energètica i inflacioni­sta, que dibuixa horitzons d’incertesa.

El pols a la coalició governamen­tal entre el PSOE i Unides Podem –al qual se sumen les dissension­s entre la formació lila i Yolanda Díaz– es manté davant la despesa en Defensa o per acordar la legislació sobre habitatge, famílies, el col·lectiu transsexua­l o la seguretat ciutadana. I el bloc de la investidur­a ja espera la imminent negociació parlamentà­ria: “El vot d’Esquerra se sua!”, va advertir Gabriel Rufián. Mentrestan­t, el PP rugeix contra les aliances de Sánchez: “Presos per pressupost­os!”, va clamar Cuca Gamarra, davant la negociació amb EH Bildu. Però la ministra d’Hisenda, la socialista María Jesús Montero, ja es va mostrar convençuda que els comptes obtindran el suport del bloc de la investidur­a i, com en les dues ocasions precedents, s’aprovaran per àmplia majoria “en temps i forma”, perquè entrin en vigor l’1 de gener. “Comença la negociació!”, va replicar Montero a l’avís de Rufián.

Malgrat el desgast que acumula l’Executiu davant la successió de crisis sobrevingu­des –“tots els governs pateixen”, assumeixen a la Moncloa, només donant un cop d’ull al panorama europeu–, i davant l’incert nou cicle electoral, Sánchez es garanteix en tot cas amb aquests nous comptes – els últims de la legislatur­a– que podrà esgotar el seu mandat, com pretén, el desembre del 2023. “Davant els malastrucs i els catastrofi­stes, davant el soroll i les estridènci­es, estabilita­t, seguretat i protecció”, va celebrar ahir la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez.

I, altre cop, Sánchez passarà a l’ofensiva. “Com més el coneix la gent, més intenció de vot perd a les enquestes”, adverteixe­n en la Moncloa sobre Feijóo. I en l’estratègia d’intentar “desemmasca­rar” el líder del PP, el mateix Sánchez ja va avisar que tornaria a buscar el cos a cos amb Feijóo després del primer xoc parlamenta­ri en profundita­t que tots dos van sostenir al Senat, el 6 de setembre. “Hi haurà més debats, atès el resultat”, va celebrar Sánchez després d’aquella sessió en què va acusar Feijóo d’“insolvènci­a i mala fe”.

Dit i fet: el Govern va sol·licitar ja ahir la compareixe­nça del president tant davant el ple del Congrés com del Senat, per donar compte de les seves noves mesures econòmique­s, fiscals i socials. “És un fet inèdit, que no havia passat mai”, va destacar Isabel Rodríguez sobre la compareixe­nça de Sánchez a les dues cambres de manera consecutiv­a. La cita al Congrés serà dijous de la setmana que ve, el 13 d’octubre, i tot just cinc dies després hi haurà el nou duel entre Sánchez i Feijóo al Senat, el 18 d’octubre.

La compareixe­nça al Congrés ve justificad­a per les explicacio­ns que Sánchez ha de traslladar sobre el resultat de la cimera europea informal que se celebrarà aquest divendres a Praga, mentre que la cita al Senat –que és on té l’escó Feijóo– té com a principal objectiu la confrontac­ió directa i sense intermedia­ris entre el president del Govern i el líder del PP.

I per contrastar dos models polítics, socials i fiscals antagònics, en el que el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, va advertir que és “una batalla radicalmen­t ideològica”. ●

“Davant els malastrucs i els catastrofi­stes, estabilita­t, seguretat i protecció”, destaca la portaveu del Govern

“Un nou acord per a un país millor”, va celebrar el cap de l’Executiu després de l’acord amb Podem

 ?? Dani Duch ?? Sánchez i Feijóo durant el ple del Senat en què van protagonit­zar un dur cara a cara
Dani Duch Sánchez i Feijóo durant el ple del Senat en què van protagonit­zar un dur cara a cara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain