La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Policia desarticul­a a Melilla una cèl·lula vinculada a l’Estat Islàmic

- Joaquín Vera

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil ahir van desplegar dues operacions antiterror­istes que van acabar amb la detenció d’una dotzena de presumptes gihadistes a Melilla, Granada i Saragossa. La primera, en col·laboració amb el Marroc, va permetre desarticul­ar una cèl·lula vinculada a l’Estat Islàmic després d’arrestar deu persones a la ciutat autònoma. En la segona, que continua oberta, es va detenir un presumpte terrorista format en l’ús d’explosius i armes, amb vincles a Catalunya, on el cos armat va dur a terme escorcolls.

Fonts de la lluita antiterror­ista asseguren que el cop que ahir va rebre el terrorisme a Melilla és una de les operacions policials més importants contra el gihadisme dels últims anys. Segons les primeres dades de la investigac­ió, els membres de la cèl·lula desarticul­ada feien apologia del terrorisme extremista mitjançant la difusió de discursos i continguts digitals a través de sistemes informàtic­s o de comunicaci­ó, amb l’objectiu de reclutar i allistar persones per unir-se a organitzac­ions terroriste­s.

Les indagacion­s policials apunten a la connexió dels arrestats amb un emir vinculat a una altra cèl·lula desmantell­ada el desembre del 2019 a Madrid i la ciutat marroquina de Nador.

Va ser precisamen­t a Nador, on la policia marroquina va detenir dos altres presumptes integrants de la cèl·lula, també de nacionalit­at espanyola. Les detencions fora d’Espanya ahir van servir perquè el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, tornés a definir Rabat com a soci “absolutame­nt estratègic” en la lluita contra el gihadisme.

Els escorcolls efectuats a Melilla també van permetre confiscar molt material informàtic en forma de telèfons mòbils, targetes SIM, un ordinador i altres suports digitals, que ara els analitzara­n els investigad­ors. L’últim arrest d’aquesta operació es va dur a terme a Granada.

De manera paral·lela, la Guàrdia Civil ahir va arrestar un altre home, acusat d’activitats vinculades amb el terrorisme gihadista, a Saragossa. Fonts de la Guàrdia Civil expliquen que tot i que, de moment, l’única detenció es va dur a terme en terreny aragonès, els investigad­ors van fer escorcolls en diferents localitats, entre les quals el Pont de Suert (Lleida). Els agents, narren les mateixes fonts, van acordonar diversos carrers del casc vell de la capital de l’Alta Ribagorça per impedir el pas dels veïns, ja que tenien constància que el detingut tenia formació en el maneig d’explosius i armes. L’arrestat, amb un perfil altament perillós, també serà posat a disposició judicial a l’Audiència Nacional. La causa està sota secret de sumari i no es descarten més detencions. ●

 ?? Tom s Alonso / EP ?? El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska
Tom s Alonso / EP El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain