La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pressupost­os socials per al 2023

-

El projecte de pressupost­os generals de l’Estat per al 2023, pactat dimarts a la matinada entre el PSOE i Unides Podem –els dos socis de la coalició de Govern central– és el més expansiu de la democràcia, amb un augment rècord de la despesa consolidad­a. Té un triple objectiu: el benestar social, la inversió pública com a motor de la privada i el control del dèficit públic, que es limitarà al 3,9% del producte interior brut (PIB). Aquest cercle virtuós es podrà aconseguir gràcies a l’important augment de la despesa social, que suposa el 60% del total, a la milionària aportació dels fons europeus i a l’augment de la recaptació fiscal. L’augment de la recaptació fiscal, al seu torn, serà possible pel creixement de l’ocupació, ja que s’espera que es pugui crear un milió de llocs de treball més, fins als 21 milions, i perquè no s’ha deflactat la tarifa de l’IRPF, cosa que de facto implica una pujada fiscal en fred a les classes mitjanes i altes, que se suma a l’impost sobre les grans fortunes. Amb això es compleix un altre objectiu del Govern espanyol: que els que tenen més ajudin els que tenen menys a sobreviure a la guerra de Putin. Això se situa en línia amb la filosofia fiscal aconsellad­a per organismes internacio­nals tan ortodoxos econòmicam­ent com l’FMI, l’OCDE o la mateixa Comissió Europea.

El tripartit de l’oposició (PP, Vox i Ciutadans) ha qualificat el projecte de pressupost­os presentat ahir per la vicepresid­enta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, i per la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, com a clarament electorali­sta de cara a les cites amb les urnes previstes per al 2023. Gairebé amb tota seguretat això ha influït en la distribuci­ó de la despesa, però hi ha moltes necessitat­s socials per atendre i els dos objectius es complement­en. El Govern central, amb Montero com a protagonis­ta, ara ha de negociar l’aprovació dels pressupost­os amb els seus socis del bloc d’investidur­a i tot indica que ho aconseguir­à novament, malgrat les dures exigències que ERC pot presentar, igual com ho ha fet els dos exercicis anteriors. Serà un suport important per al president Sánchez.

La despesa més important –aquest any més que mai– és la dedicada a garantir el poder adquisitiu de les pensions, ja que suposa el 40% de tota la despesa consolidad­a. Està previst que les prestacion­s s’incrementi­n un 8,5%. Globalment la despesa en pensions pujarà l’11,4%, un percentatg­e que no s’ha assolit mai els últims quaranta anys i, per primera vegada en tretze anys, es tornen a ingressar diners en l’anomenada guardiola de les pensions (2.500 milions d’euros) per complir amb el Fons d’Equitat Intergener­acional. També és destacable l’augment del salari als funcionari­s, amb un increment del 2,5% i el compromís de recuperar gradualmen­t els pròxims tres anys el poder adquisitiu perdut. Amb això l’Executiu pressiona les empreses perquè segueixin l’exemple.

Tots els epígrafs dels pressupost­os generals de l’Estat pugen considerab­lement excepte dos: el de prestacion­s d’atur, gràcies a la millora del mercat laboral, i el del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Malgrat això, les comunitats autònomes rebran el 2023 més de 135.000 milions d’euros, un 24% més, en la ja tradiciona­l política de pedaços en absència –un any més– de la reforma del sistema de finançamen­t autonòmic.

L’important augment de les inversions reals previstes, que pugen un 33% gràcies als fons europeus, contribuir­à decisivame­nt que l’economia eviti la recessió i pugui créixer un 2,1%, menys de la meitat que aquest any (4,4%), fet que suposa una important frenada. El gran problema és l’elevada inflació, que la ministra Calviño espera que es reduirà progressiv­ament, i l’enorme incertesa derivada de la guerra de Putin a Ucraïna. ●

El pacte de la coalició de Govern es comença a negociar amb el bloc d’investidur­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain