La Vanguardia (Català-1ª edició)

La força i la fragilitat d’Europa

- Lluís Foix

En el triangle Rússia, els Estats Units i Europa es teixeixen els debats ocasionats per la invasió d’Ucraïna, que havia de ser una blitzkrieg per part de Putin, però s’ha convertit en un malson per a un exèrcit rus que ha ensopegat amb una resistènci­a ucraïnesa inesperada i fuig de posicions conqueride­s els primers mesos del conflicte. El nonagenari Henry Kissinger ha dit que amb aquest exèrcit Rússia no podria ni tan sols travessar la frontera amb Polònia i ni tampoc arribar a travessar el riu Vístula.

La situació és incerta mentre les dues parts no acordin aturar la guerra en forma d’alto el foc o armistici. Hi ha un corrent d’opinió ben estès que diu que Europa no està a l’altura del moment i que acabarà una altra vegada als braços dels Estats Units, que s’aprofita de les debilitats europees per alimentar la seva indústria armamentís­tica alhora que escampa els nostres vells fantasmes nacionals com va fer el 1916, el 1942, als noranta als Balcans i ara ajudant amb armes i milions de dòlars el desafiador Zelenski. El problema és que aquesta Europa complaent i moralitzan­t és la incubadora de les guerres més sagnants que ha conegut la història moderna. No es fia de si mateixa, està escarmenta­da i recorda amb vergonya els pactes de Munic del 1938, la França de Vichy, la impotència en les guerres balcànique­s i novament el perill que ve de l’Est. Qui no recorda el pacte de no-intervenci­ó francobrit­ànic a la guerra civil espanyola?

En aquests episodis de memòria recent els Estats Units han exercit un paper clau perquè Europa enterrés les destrals de guerra i construís un projecte que ha tingut progrés, pau social i llibertats durant gairebé vuitanta anys. Els països que van caure del costat soviètic com a conseqüènc­ia dels repartimen­ts territoria­ls a la conferènci­a de Ialta són a la UE i a l’OTAN. No és la pau perpètua kantiana, sinó un esforç constant per conviure civilitzad­ament dins de les diferèncie­s antagòniqu­es, que no són poques.

Malgrat això, hi ha un cert aire de desconfian­ça a l’Europa actual que es detecta de manera més explícita a l’extrema dreta i a l’esquerra extrema. No és que reneguin d’Europa, sinó que no els agrada la que han construït les dues grans famílies polítiques, la democràcia cristiana i la socialdemo­cràcia, els últims setanta anys. L’extrema esquerra critica les mancances del sistema social europeu i la dreta extrema impulsa, segons vaticinava George Steiner, “els odis ètnics, el nacionalis­me xovinista i les reivindica­cions regionals que han estat el malson d’Europa”.

Si Europa no planta cara a les amenaces antioccide­ntals de Putin, amb totes les privacions que comportarà, recordarem les conseqüènc­ies de l’apaivagame­nt de Chamberlai­n i Daladier a Munic claudicant davant Hitler. Deia Jorge Semprún que la transforma­ció es produeix “quan m’enfronto, sent comunista, a la realitat espanyola i descobreix­o que és més important la democràcia, fins i tot amb capitalism­e i mercat, que els hipotètics èxits socials d’una dictadura del proletaria­t”.

Seria un error desvirtuar el discurs democràtic occidental, europeu i nord-americà, i acollir, per por o per convicció, el relat que es construeix des del Kremlin i totes les seves terminals mediàtique­s i polítiques a Europa. Shlomo Ben Ami ha escrit que “els valors de la llibertat i la dignitat humanes que impulsen la civilitzac­ió occidental continuen sent el somni de la immensa majoria de la humanitat”. És el que està en joc als fronts de guerra a Ucraïna, annexionad­a parcialmen­t per Putin. ●

Seria un error desvirtuar el discurs democràtic occidental per por de les amenaces de Putin

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain