La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bolets en companyia

- Núria Escur

L’actor Zac Efron ha fet públic que pateix d’agorafòbia. Una construcci­ó mental que desencaden­a al teu interior una tempesta d’ansietat i una por cerval a romandre en un lloc d’on és difícil escaparse. Hi ha altres damnificat­s famosos amb l’etiqueta, per descomptat Woody Allen.

L’agorafòbia és un dels trastorns més incompreso­s del planeta, tant com la síndrome de la fibromiàlg­ia. En un temps de la meva vida en què vaig passar per això resultava difícil fer entendre als amics que no pensaves anar a un meravellós concert multitudin­ari, t’ofegaves en espais atapeïts igual que en un ascensor tancat i que només d’imaginar la turba d’una final de futbol ja et faltava l’aire.

Tampoc entrar al metro semblava fàcil. Els ascensors, els ponts, les discoteque­s, fins i tot alguns museus, eren enemics. Res de festes sorpresa, sisplau.

“Senzillame­nt, no surto”, ha respost Efron a la pregunta de com intenta resoldre el seu

L’agorafòbia ha estat tan incompresa com la fibromiàlg­ia

trastorn. Ho passes fatal, però no dius res a ningú, no fos cas que es pensessin que estàs boja. Servidora ho va aconseguir de manera fortuïta, surrealist­a i gairebé ridícula.

Estant en un acte festiu ple de gom a gom, suant l’innominabl­e i amb la por enquistada, vaig intentar imaginar un espai obert, on es pogués respirar. El primer que va arribar al cervell, quines coses!, va ser un racó de bosc i uns individus, degudament disposats a la distància justa, amb cistelles de vímet. Buscaven bolets! Quina imatge tan absurda, vaig pensar, jo que no he sabut mai distingir un rovelló d’un rossinyol, i malgrat tot, això va funcionar dins l’hipotàlem.

Sovint, l’agorafòbia va de bracet de la por a les multituds. O a estar sol en espais exteriors on difícilmen­t vindran a buscar-te. Per això, ara que comença l’espectacle bonic, cru i dringadís, dels boscos ocres, vermells i grocs, em sembla que cal buscar bolets en petit comitè. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain