La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aprendre a odiar els amics

- Lluís Amiguet

M’envia un correu el coronel Viatxeslav Khartxenko i després un Zoom link. Ens veiem. Feia set mesos que no parlàvem des que el vaig entrevista­r dos dies després que els russos bombardege­ssin casa seva a Khàrkiv.

El coronel va servir vint anys a l’exèrcit soviètic abans que es convertís en l’ucraïnès, on va seguir en actiu dotze anys més i encara ensenya a l’Acadèmia als seus enginyers.

Li reconec que el seu anglès, en tan sols sis mesos, ha millorat més que el meu: Viatxeslav, Slava per als amics, és un exemple de la facilitat dels eslaus per als idiomes, la música i les matemàtiqu­es... I per a l’odi i la guerra? Més que nosaltres?

Li pregunto pels amics russos que va fer a l’exèrcit soviètic, molts d’ells també científics, amb els quals se n’anaven de vacances amb la família, jugaven a futbol, feien broma, cantaven, bevien i menjaven junts durant dues dècades quan ser ucraïnès no era tan diferent de ser rus. “T’avens amb aquells camarades ara, Slava? Continuen sent amics els teus fills i els seus? I les vostres dones? Encara s’intercanvi­en consells sobre quadres com els que pinta la teva? Hi veuen les seves al·legories de la llibertat d’Ucraïna?”.

La primera resposta és un silenci... “Hem estat llegint història, mirant documental­s i parlant d’això amb la família des que va començar aquesta guerra el 2014. Encara mantenia contactes amb amics russos fins que vaig veure els seus tancs acostant-se a canonades a les portes de casa meva a Khàrkiv”.

“Em van enviar e-mails i SMS preguntant­me com estava i jo els vaig enviar fotos dels edificis destruïts: ja no m’han tornat a dir res”. En minuts l’amistat de dècades va desaparèix­er entre la runa com els lligams de família entre tants russos i ucraïnesos i les vides de tants soldats i civils.

Li dic que és massa fàcil i ràpid convertir la simpatia de segles en odi instantani en nom d’una pàtria somiada per líders embogits. Ha passat massa vegades a Europa i sempre diem que serà l’última i no ho és. I, després d’un altre silenci, el coronel torna a parlar-me de com de brillants són els seus nous alumnes. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain