La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pensar el sentiment

- Santi Vila

Tinc la impressió que, en un ampli sector de l’independen­tisme, ja fa massa anys que ningú no pensa, molts tan sols senten. I que consti que sentir no només és legítim; segurament només des del sentiment arrela sòlidament el que es pensa. Ho va escriure magistralm­ent Miguel de Unamuno al Credo poético:

“Piensa el sentimient­o, siente el pensamient­o”. I el filòsof va afegir: “Que tus cantos tengan nidos en la tierra / y que cuando en vuelo a los cielos suban / tras la nube no se pierdan”.

Almenys des de la desenraona­da declaració simbòlica d’independèn­cia –una imprudènci­a temerària que podia haver arrossegat Catalunya no a la sobirania plena sinó directamen­t al conflicte civil– per a amplis sectors del secessioni­sme l’única possibilit­at de culminar el seu anhelat cant llibertado­r passa només per sentir, i amb l’agitació d’aquest sentiment provocar el conflicte obert amb l’Estat, la insubmissi­ó legal i l’activisme de carrer. Camí possible però traumàtic, i en tot cas difícil de compatibil­itzar amb l’exercici de responsabi­litats de govern, càrrecs i cotxes oficials.

Afortunada­ment, no sembla ser aquest el parer del president Pere Aragonès i d’ERC en general, que, molt a pesar del seu separatism­e inqüestion­able, han pres consciènci­a que a l’Europa del segle XXI no hi ha dreceres per eludir la llei democràtic­a i menys quan la majoria que suporta la seva aspiració és pírrica i canviant segons l’evolució socioeconò­mica de cada conjuntura. El president de la Generalita­t sembla decidit a demostrar que pot governar i que sap fer-ho millor que el Govern central i que si ho aconseguei­x, això sí que ampliarà decisivame­nt el suport al seu somni rupturista. Difícil però legítim i, en tot cas, intel·ligible per a qualsevol demòcrata honest del món.

Perquè quan el poeta i filòsof de Bilbao va recordar la importànci­a de compatibil­itzar alta volada amb la capacitat de mantenir nius a terra segurament anticipava el que avui tants i tants reclamen als seus governants: que, sense necessitat de renunciar a cap dels seus anhels, en primer lloc, es concentrin a crear ocupació, a preservar la salut i la seguretat dels seus conciutada­ns. Quan els ingressos i els estalvis de les famílies es perden pel desguàs de la inflació, potser aviat també de la recessió, és realment desconcert­ant contemplar certs polítics perduts entre somiejos nebulosos, embrancats en embolics partidiste­s.

Personalme­nt, crec que el camí independen­tista, en la versió revolucion­ària o pragmàtica, és una ruta falsa en tota regla. Ni compensa el sacrifici del camí, ni en un món globalitza­t que cada dia reclama més cooperació i solidarita­t és una aspiració ètica ni pràctica.

Catalunya s’ha de poder consolidar com una nació cultural mil·lenària, però lleial a un patriotism­e constituït constituci­onalment i sentimenta­lment, en el si de la Unió Europea. Tot i així, atès que, com Gil de Biedma ja va lamentar al seu dia, en massa ocasions el mal govern d’Espanya sembla una metafísica i no un vulgar negoci dels homes, no és estrany que molts creguin que només la independèn­cia de Catalunya podrà assegurar-los un futur millor. La seva opció és respectabl­e, però pel bé de la convivènci­a i el progrés de tothom hem d’exigir-los que desenvolup­in el seu projecte polític d’acord amb l’ordenament legal democràtic i respectant sempre les seves institucio­ns. Perquè és inadmissib­le que el fanatisme de les seves conviccion­s justifiqui el menyspreu de les dels altres. Que els seus símbols i rituals partidiste­s substituei­xin els que ens són comuns.

Tanmateix, Aragonès ha fet bé sortint en defensa de la dignitat i la serietat del seu Govern, que al final és de tots, no només dels secessioni­stes. I els sectors il·lustrats de Junts –que n’hi ha– farien bé d’expulsar d’entre les seves files els que amb les seves ocurrèncie­s irresponsa­bles fa cinc anys que perjudique­n el país, la seva reputació i les institucio­ns, que tant diuen que s’estimen, per cert. Perquè enlloc no es pot ser alhora govern i oposició, autoritat reconeguda constituci­onalment i activista antisistem­a, d’esquerres i de dretes. O una cosa o l’altra. Molts catalans fa massa temps que només senten. És hora de tornar a la raó, entre altres coses perquè amb ella potser tornen a fer viables els seus somnis legítims. ●

Molts catalans fa massa temps que només senten; és hora de tornar a la raó

 ?? Davi  Airob ??
Davi Airob
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain