La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’argumentar­i

- Fernando Ónega

Quan hi ha batussa notòria entre els grans partits, es produeix un fenomen medicoatmo­sfèric d’efectes sorprenent­s: els alts càrrecs del Govern diuen les mateixes coses en defensa seva. A l’altra banda, els alts responsabl­es de l’oposició repeteixen també les mateixes paraules per criticar l’adversari. Els cronistes esperem de la seva fluïdesa dialèctica, que alguns en diuen verborreic­a, una novetat suggestiva, una frase original que enriqueixi el debat. És inútil. Si es tracta de defensar les mesures fiscals de la ministra del ram, els portaveus socialiste­s que ara tant abunden repeteixen a tots els telenotíci­es: “Qui es nega a acceptar aquesta política vol destruir l’Estat de benestar”. Si es tracta de rebutjar aquestes mesures, els portaveus conservado­rs al·leguen que són tardanes, estèrils o injustes, la qual cosa no impedeix que siguin copiades de propostes del Partit Popular.

El culpable d’aquesta identitat de paraules és l’argumentar­i. L’argu

Qui rebi cada matí el del PSOE i el del PP té a l’abast tot el joc polític

mentari és l’autèntic motor intel·lectual de les idees polítiques a Espanya. Se suposa que funciona així: un equip de persones es dedica a llegir, escoltar, classifica­r i arxivar tot el que diu el rival polític. Aquest mateix equip elabora respostes de defensa o d’atac que ràpidament adquireixe­n categoria de respostes oficials i són elevades al màxim rang: “Argumentar­i!”. Amb ell, degudament distribuït, es pot destruir el governant o l’aspirant. Val tant com una resolució del congrés del partit. De vegades fins i tot més que un discurs del líder carismàtic.

Ara, com que el PSOE té tantes i tants portaveus i al PP li passa una cosa semblant, assistim a la consagraci­ó de l’argumentar­i, que viu la seva edat d’or. Qui rebi els dels dos partits cada matí té a l’abast tot el joc polític, totes les claus i tot el que abasta la intel·ligència política d’aquest temps. No necessita debats parlamenta­ris ni cròniques periodísti­ques. Els seus autors podran equivocar-se, però tenen el mèrit de pensar, un fet insòlit en la política espanyola. Per això proposo de fer-los una estàtua. Si a tots els països hi ha un monument al soldat desconegut, ja va sent hora que s’honri l’argumentar­ista discret. Ningú no sap exactament qui és. Però tothom escolta el que cada matí escriu en un paper. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain