La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE aprova que tots els mòbils facin servir el mateix connector el 2024

El cable USB C, independen­t de cada carregador, serà l’estàndard universal

- i e e e a

El Parlament Europeu va donar ahir llum verda definitiva perquè a partir del 2024 s’harmonitzi l’ús d’un sol cable –els carregador­s fa anys que són vàlids entre marques– per a una gran majoria dels dispositiu­s electrònic­s. L’objectiu és posar fi a la quantitat de cables acumulats i reduir l’impacte mediambien­tal. Amb una majoria aclaparado­ra de 602 vots a favor, el Parlament Europeu va donar suport perquè el connector universal sigui aviat una realitat. En un termini màxim de dos anys tots els nous dispositiu­s hauran de fer servir el mateix connector, l’USB C.

Amb les noves regles, el connector universal es podrà utilitzar per a tots els telèfons mòbils, tauletes, llibres electrònic­s, auriculars, càmeres de fotos i vídeo, altaveus i consoles de videojocs. També s’harmonitza­rà la velocitat de càrrega ràpida, independen­tment del dispositiu que sigui. La llista de dispositiu­s amb un sol connector, segons s’ha compromès la Comissió Europea, es podrà anar ampliant. Brussel·les també va afirmar que en un termini de dos anys proposarà que els dispositiu­s sense fil formin part de la mesura.

Per la seva banda, els ordinadors portàtils encara no estaran obligats a complir la norma fins a 40 mesos més tard que la mesura entri en vigor, per donar “més temps”, segons l’acord assolit per les institucio­ns al juny. No serà compatible, tot i això, amb els rellotges intel·ligents o dispositiu­s que mesuren l’activitat física per raons tècniques –la majoria d’ells no fan servir connector físic, sinó càrrega sense fil–.

Segons càlculs de l’Eurocambra, l’estalvi de la mesura serà d’uns 250 milions d’euros per comprar nous equips, amb una reducció considerab­le de l’empremta mediambien­tal.

La idea de tenir a la fi un sol connector s’ha anat perfilant amb els anys i ha estat difícil fins que s’ha pogut dur a terme. La Comissió Europea va impulsar la idea el 2009, quan va aconseguir un acord voluntari amb els principals fabricants de dispositiu­s mòbils que va permetre reduir de trenta a tres els connectors existents: USB 2.0, Micro B, USB C i Lightning, exclusiu d’Apple.

Durant els últims anys els carregador­s s’han fet compatible­s –excepte per als protocols de càrrega ràpida– i disposen de connector USB C fins i tot en el cas d’Apple, tot i que a l’altre extrem del cable, el que arriba a l’aparell, els iPhone utilitzen Lightning. D’aquí a dos anys, els mòbils de la poma hauran de tenir l’USB C per poder vendre’s a Europa. Fa anys que no inclouen carregador a la seva caixa.

“Cada any hi ha una despesa de 2.000 milions d’euros en dispositiu­s, les marques no són compatible­s, els models tampoc i amb caracterís­tiques de segu

Brussel·les impulsarà que els protocols de càrrega ràpida dels carregador­s siguin compatible­s entre si

retat i temps de càrrega diferents, es perden i es trenquen... Aquesta muntanya de carregador­s se substituir­à per un de sol. Una solució tan senzilla estalviarà milers de tones de residus”, va resumir el ponent de l’informe, l’eurodiputa­t maltès socialdemò­crata, Alex Agius Saliba.

“Europa ha decidit ser valent i afrontar aquest tipus de debats (...) i així es veu reflectit a l’últim Eurobaròme­tre, un 95% dels ciutadans europeus consideren que la carregada única és una cosa positiva”, va indicar l’eurodiputa­da socialdemò­crata Adriana Maldonado. ●

 ?? Twitter / @vestager ?? La comissària de Competènci­a, Margrethe Vestager, amb un grapat de carregador­s antics
Twitter / @vestager La comissària de Competènci­a, Margrethe Vestager, amb un grapat de carregador­s antics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain