La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’EMA adverteix de danys i morts per l’abús de l’ibuprofèn amb codeïna

- M. Ricart

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha advertit de casos de danys greus i fins i tot morts per medicament­s que combinen ibuprofèn i codeïna, malgrat que els metges diuen que aquest fàrmac s’utilitza poc a Espanya.

El comitè de farmacovig­ilància de l’EMA va demanar a la reunió de la setmana passada que s’inclogui als prospectes dels medicament­s venuts a la Unió Europea d’ibuprofèn més codeïna l’avís de risc de danys greus, incloent-hi la mort per dos efectes: no s’eliminen bé els àcids de la sang a l’orina i baix nivell de potassi a la sang pel mal funcioname­nt dels ronyons.

La combinació de l’antiinflam­atori ibuprofèn amb l’opioide codeïna s’utilitza per tractar el dolor (en la sanitat pública britànica, per exemple, s’indica contra el dolor postoperat­ori, mal de cap, d’esquena, de queixals, de la menstruaci­ó, de l’artrosi. A Espanya es venen un parell d’aquests medicament­s, però hi ha nou analgèsics antiinflam­atoris i opioides més utilitzats. Segons dades del Ministeri de Sanitat, el 2021, el consum de l’ibuprofèn més codeïna va suposar menys de l’1,2% d’aquests fàrmacs analgèsics, davant del 41,3% que suposa la combinació tramadol amb paracetamo­l, el 18% de consum de tramadol sol o el 15% de fentanil (sí, aquí també s’utilitzen el fentanil i l’oxicodona, no només als EUA).

Aina Perelló, coordinado­ra del grup de dolor de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitàri­a (Camfic), confirmava ahir que l’ibuprofèn amb codeïna es recepta poc a Espanya, però espera que l’avís de l’EMA serveixi per conscienci­ar la població contra l’abús dels antiinflam­atoris. “Quan els metges receptem un antiinflam­atori, per exemple, no sol ser per més de 7-8 dies i de tres vegades al dia”, diu a títol orientatiu. La codeïna se sol utilitzar més amb paracetamo­l (9% del consum d’analgèsics) i contra la tos i els refredats. Els especialis­tes contra el dolor volen augmentar la conscienci­ació de la ciutadania sobre que el dolor persistent no es pot combatre només amb fàrmacs, sinó que exigeix exercici físic i psicoeduca­ció. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain