La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un cotreball d’elit impulsa la Ciutadella del Coneixemen­t

Un ambiciós projecte europeu de biologia s’instal·la a l’edifici de la Fundació Pasqual Maragall

- Cristina (áez

El Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i el Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL) de Barcelona impulsen un nou i ambiciós projecte de biologia d’elit únic al món. Es tracta del Barcelona Collaborat­ium for Modelling and Predictive Biology, una espècie de cotreball científic que acollirà els millors experts mundials per avançar cap a l’anomenada biologia de predicció.

L’objectiu de la iniciativa és generar el coneixemen­t necessari per poder entendre i predir les funcions de les proteïnes simplement llegint la seqüència d’aminoàcids de què estan compostes. Seria com intentar entendre i predir la utilitat d’una màquina a partir de la llista de components.

El coneixemen­t obtingut permetrà, en el futur, dissenyar proteïnes i cèl·lules al laboratori, cosa que obre la porta a comprendre millor l’origen d’una malaltia, trobar nous fàrmacs i resoldre problemes fonamental­s en medicina, agricultur­a o indústria, entre d’altres.

El Collaborat­ium, finançat pel CRG, l’EMBL i la Generalita­t (la xifra aportada no ha estat revelada), està ubicat en una planta de 485 m2 de l’edifici de la Fundació Pasqual Maragall, al carrer Wellington; es va inaugurar formalment ahir, amb la celebració d’un simposi internacio­nal sobre vida programabl­e i, ara per ara, es preveu que funcioni durant els propers cinc anys. A partir de llavors se n’avaluarà l’èxit per decidir si convé mantenir el projecte.

“Amb aquesta iniciativa, Barcelona lidera, a escala mundial, l’impuls de la biologia del futur”, consideren l’Icrea James Sharpe, director de l’EMBL Barcelona, i

Ben Lehner, coordinado­r del programa de biologia de sistemes del CRG, els dos ideòlegs del projecte. “És una gran oportunita­t per a la ciutat, que es convertirà en un hub internacio­nal del coneixemen­t i atraurà el teixit industrial del futur”, afegeixen.

El Collaborat­ium no tindrà una plantilla fixa d’investigad­ors. La idea és atreure talent internacio­nal que faci una estada a Barcelona i que es debati, es comparteix­in idees, i es treballi amb grups d’investigac­ió locals per avançar en el desenvolup­ament de models predictius. “És com un think tank de biologia obert a tota la comunitat científica”, resumeix Luis Serrano, director del CRG. “També volem atreure empreses capdavante­res que vulguin desenvolup­ar la seva activitat aquí perquè hi ha massa crítica”. En aquest sentit, afirma Serrano, d’aquí 10 anys esperen haver generat almenys quatre empreses emergents en biologia computacio­nal i intel·ligència artificial.

Des que es va descriure per primera vegada l’ADN fa 70 anys, els avenços tecnològic­s han permès seqüenciar genomes sencers de manera ràpida i barata, obtenir imatges de l’activitat dels gens o modificar amb precisió l’ADN de la majoria d’organismes. Ara bé, “fins ara no hem sabut dissenyar proteïnes que facin una funció que vulguem o cèl·lules que reparin teixits o resolguin un problema de la indústria. Hem estat mals enginyers, però no hi ha cap raó fonamental per a això” considera Lehner, per a qui canviar la situació passa per noves aproximaci­ons teòriques i computacio­nals que permetin extrapolar coneixemen­t a partir de la quantitat ingent de dades generades en els experiment­s, és a dir, el que persegueix precisamen­t el Collaborat­ium.

“La transforma­ció de la biologia molecular en una ciència d’enginyeria predictiva serà l’avenç tecnològic més important del segle”, subratlla. ●

El Collaborat­ium acollirà els millors experts mundials per avançar cap a la biologia del futur

 ?? César Rangel ?? D’esquerra a dreta, Ben Lehner, James Sharpe, Luis Serrano i Edith Heard
César Rangel D’esquerra a dreta, Ben Lehner, James Sharpe, Luis Serrano i Edith Heard

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain