La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’AMB queda marginada dels fons europeus

La distribuci­ó de les partides pensades per a ajuntament­s exclou l’administra­ció supramunic­ipal

- David Guerrero

L’ampli catàleg de projectes que es podrien tirar endavant amb fons europeus presentat l’any passat per l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) s’ha convertit en un catàleg de frustracio­ns. Quan els seus tècnics han anat a presentar els seus documents a les convocatòr­ies llançades pels diversos ministeris s’han trobat que aquesta administra­ció supramunic­ipal no encaixa en les bases publicades. Dels 2.716 milions d’euros que es pretenien aconseguir, només s’han obtingut fins ara 142 milions, i la majoria correspone­n a una assignació de la partida per a rehabilita­ció d’habitatges obtinguda per la Generalita­t.

Els plecs de condicions de repartimen­t dels fons Next Generation dirigits a administra­cions públiques en la gran majoria dels casos admeten propostes dels ajuntament­s, diputacion­s i comunitats autònomes, però l’administra­ció metropolit­ana –que és un cas únic a Espanya– no entra dins dels estàndards definits. “Ens han marginat, és una greu discrimina­ció territoria­l”, lamenta el gerent de l’AMB, Ramon Torra.

Aquesta discrimina­ció queda exemplific­ada en un mateix projecte que ha obtingut finançamen­t en funció de l’administra­ció que el presentés. La creació d’unes vies blaves que permetin fer esport, desplaçar-se i millorar l’ecosistema des del naixement del riu Llobregat fins a la desembocad­ura ha aconseguit finançamen­t a través de la Diputació de Barcelona al tram de l’Anoia però no a la part de Martorell cap a baix proposada per l’AMB. Tampoc no s’han aconseguit fons per a un projecte de recuperaci­ó del Besòs ni per a Collserola. El Ministeri de Transició Ecològica ha respost a l’AMB que haurien de ser els municipis els que ho haurien de fer, encara que fa anys que aquestes zones es gestionen en forma de consorci per sobre de les fronteres municipals.

Una cosa semblant ha passat amb la segona tanda de fons repartits des del Ministeri de Transports. A començamen­ts d’any van adjudicar 40 milions per comprar nous autobusos elèctrics i la posada en marxa del nou servei de Bicing metropolit­à. Per a sorpresa dels responsabl­es de l’AMB, la nova convocatòr­ia a finals d’any es limita únicament a municipis i deixa sense opcions la metròpolis. L’única solució és trossejar els projectes i presentar-los des dels ajuntament­s, encara que no en tots els àmbits és una opció factible. ●

Un mateix projecte ha estat aprovat o rebutjat en funció de l’administra­ció que l’ha presentat

 ?? Barce ocnÀle ?? La millora del riu Llobregat a imatge i semblança del model executat al Prat és un dels projectes
Barce ocnÀle La millora del riu Llobregat a imatge i semblança del model executat al Prat és un dels projectes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain