La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona homenatja Antonio Miró

El dissenyado­r, icona de la moda catalana masculina, va morir fa vuit mesos

- IsabEl ClaRós

Toni Miró: moda i vida és l’homenatge que ahir va dedicar l’Ajuntament de Barcelona a un dels pares del disseny de la moda a Espanya, que va morir fa just vuit mesos, als 74 anys, d’un atac al cor. L’acte es va celebrar al Museu del Disseny de Barcelona i va estar presentat per la periodista Maria Josep Peté Soler, autora del documental Toni Miró: amb els cinc sentits, que es va estrenar en primícia i que ha produït TV3.

Molts amics i admiradors de

Ma(ia Josep Peté Sole(, auto(a del documental ‘Toni Mi(ó: amb els cinc sentits’, davant els assistents a l’ omenatge al modista catal al Disseny Hub Ba(celona

Toni Miró van assistir a l’homenatge, com l’escriptor Eduardo Mendoza, Narcís Serra, els dissenyado­rs Roser Marcé, Totón Comella, Chu Uroz, Maite Casademunt, els fotògrafs Antoni Bernard, Toni Riera i Manuel Outumuro, Carlos Martorell i Joan Gracia, el seu germà Esteve Miró i els seus fills Blanca, David i Pau. El Disseny Hub rebia els convidats amb els 13 vestits de Miró que va donar el 2006 a l’Ajuntament i que formen part de la col·lecció permanent del museu. La mostra es completava amb sis esbossos originals dels uniformes que va dissenyar per als Jocs Olímpics del 1992.

Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, va obrir l’homenatge assenyalan­t la rellevànci­a de Miró com a icona de la moda catalana masculina. I el seu estil, entre auster i elegant, es va projectar internacio­nalment com a sinònim del disseny de Barcelona. És per això que el Consistori li ha atorgat a títol pòstum la medalla d’or al mèrit civil.

Tot seguit es va projectar Toni Miró: amb els cinc sentits, en què el dissenyado­r parla de la seva manera tan particular d’entendre la moda i de la seva passió per la música, a la qual es volia dedicar de jove i que no va abandonar mai. TV3 l’emetrà al febrer coincidint amb el primer aniversari de la mort del creador.

La veu de Miró va donar pas a les d’especialis­tes com Antonio Alvarado (premi nacional de Disseny de moda 2021 i que va treballar amb Miró quatre anys), que va explicar que “cada detall de la peça té un tros de la seva vida”, i Pilar Pasamontes (directora de l’Institut Europeu del Disseny), que van participar en una taula rodona. Amb ells hi havia Menene Gras, directora de la Casa Àsia.

En les gairebé dues hores que va durar l’homenatge, també es van projectar vídeos amb testimonis de companys i amics, com els dissenyado­rs Adolfo Domínguez i Francis Montesinos, el cantant Antonio Carmona, l’actor de Tricicle Carles Sanz, el promotor musical Gay Mercader, el comte de Sert, Luis Sans, Mercedes Arnús, l’escriptor i periodista de La Vanguardia Sergio Vila-Sanjuán o la periodista Silvia Alexandrow­itch. ●

Entre els assistents hi havia Eduardo Mendoza, Antonio Alvarado, Roser Marcé i Narcís Serra

 ?? Joan Mateu Parra / Shooting ?? Estrena.
Joan Mateu Parra / Shooting Estrena.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain