La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fusta transforma el Mies

La instal·lació ‘Mass is more’ porta la innovació al pavelló barceloní

- %ara &'()* Ru+*

Regenerar les ciutats és un debat que fa temps que està sobre la taula. Aconseguir­em assolir els objectius ambientals que s’ha marcat la Unió Europea per al 2050? I, en aquest sentit, quin paper hi tenen l’arquitectu­ra i els materials amb què construïm? Amb ànim de respondre a alguns d’aquests interrogan­ts, el pavelló Mies van der Rohe de Barcelona va inaugurar ahir Mass is more, un projecte que explora l’ús de materials arquitectò­nics regenerati­us i descarboni­tzants en edificació i que ha estat impulsat a través de la xarxa Built by Nature (BbN).

La instal·lació, un sortint que revesteix el pavelló de fusta de Galícia i que està dissenyat per Daniel Ibáñez i Vicente Guallart, de l’Institut d’Arquitectu­ra Avançada de Catalunya (IAAC), i Alan Organschi, del Bauhaus Earth (BE), estarà exposada fins al 9 d’octubre.

El projecte el complement­a una videoinsta­l·lació del cineasta Jaume Cebolla que reflecteix les transforma­cions materials que té la fusta recollida i un diorama que mostra el recorregut que fa la fusta des del bosc fins a la ciutat, així com les seves propietats respecte a l’emmagatzem­ament de carboni durant el camí. També destaca la reinterpre­tació del mur central d’ònix a partir d’un plafó de fusta laminada entrecreua­da (CLT), compost per diferents fustes, i una aplicació digital desenvolup­ada per Bestiario, empresa líder en visualitza­ció de dades, que ofereix una comparació entre els impactes ambientals mesurats del Pavelló de Barcelona del 1929 i la nova instal·lació de fusta massissa. La idea, va explicar

Guallart en roda de premsa, és “crear un diàleg entre passat i futur, entre els materials més avançats del segle XX i del segle XXI. Des del IAAC hem treballat sempre per estar a l’avantguard­a de l’arquitectu­ra i avançar-nos al que passaria. En els nostres inicis vam posar el focus en com el món digital transforma­ria les ciutats. Ara, en canvi, els nostres esforços se centren en l’ecologia i a explorar l’ús de materials biogènics per a l’arquitectu­ra. I la fusta hi té un paper important, ja que és el formigó del segle XXI i està cridada a aniquilar els efectes del canvi climàtic”.

La inauguraci­ó del projecte coincideix amb la setmana central dels esdevenime­nts de Barcelona Ciutat Europea del Bosc 2022. Amb aquest marc com a rerefons, els dissenyado­rs de les diferents instal·lacions han aprofitat per defensar la fusta com “un embornal de CO ”, de 2 manera que s’han mostrat favorables a una nova gestió dels boscos. En aquest sentit, Ibáñez explica que “avui dia associem la desforesta­ció amb gestions insostenib­les, però, si construíss­im amb més fusta, no hi hauria menys boscos, sinó una superfície forestal més important que es crearia per complir amb la demanda”.

Malgrat que el 9 d’octubre s’acaba l’exposició, des del pavelló expliquen que “la vida útil d’aquesta fusta no s’acaba”, ja que s’exhibirà a la fira Rebuild 2022 i, després, prendrà forma de pavelló al costat dels horts urbans de Lugo. “No tindria sentit promoure l’ecologia i que no es reaprofité­s tot aquest material”, reconeix Ibáñez. El projecte Mass is more, d’altra banda, serveix per al llançament de Mass Madera, una xarxa espanyola de pioners en la construcci­ó amb fusta massissa industrial­itzada que té la finalitat d’“impulsar la industrial­ització i la reducció d’emissions de CO associades amb l’edificació”. ●

La fusta pot ajudar a reduir les emissions de CO que estan 2 associades amb la construcci­ó

 ?? Espl geMdLe ?? Mass is more
Instal·lació de fusta dins del projecte al pavelló Mies van der Rohe
Espl geMdLe Mass is more Instal·lació de fusta dins del projecte al pavelló Mies van der Rohe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain