La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món és un còmic

- Jorge Carrión

No és pas casualitat que els quadres, les finestres i els miralls tinguin mides semblants. Durant els últims cinc segles, la modernitat s’ha anat construint a partir de quadres i rectangles emmarcats que represente­n, transparen­ten o reflecteix­en la realitat. Des del retaule gòtic fins al còmic de superheroi­s, les nostres narratives també es van expressar en vinyetes. Quan, amb el segle XX, van arribar les pantalles, el cinema, la televisió, els ordinadors i els mòbils, es van adaptar als marcs que ja havien creat els caricaturi­stes, els pintors, els arquitecte­s i els artesans. El telèfon mòbil té les dimensions d’un mirall de butxaca. Les nostres selfies, com la resta de les nostres fotos i textos, creen a Facebook i TikTok el còmic de les nostres vides en comunitat.

No m’estranya que Paco Roca hagi optat per reinterpre­tar Les meninas com una construcci­ó tridimensi­onal, poblada de finestres i vinyetes, a Ni están todos los que son..., l’obra que ha creat expressame­nt per a la fabulosa exposició Còmic. Somnis i història (CaixaForum). A l’obra, les 300 pàgines originals i històrique­s de la col·lecció de Bernard Mahé demostren que hi ha pocs fenòmens culturals tan universals com el còmic. Només falta el manga. El cartell, d’Ana Galvañ, comunica perfectame­nt l’omnipresèn­cia de les vinyetes al nostre món de Windows, zàping, aplicacion­s i xarxes socials. Com ha dit l’assessor de la mostra, Iván Pintor Iranzo, ella i: “María Medem, Laura Pérez, Marta Cartu i Marta Altieri exploren totes les possibilit­ats tant del paper i els nous recursos com de l’scroll infinit”. És a dir, els ponts entre el que és clàssic i el que és viral.

En aquest moment en què la intel·ligència artificial ja és capaç de crear còmics, es tornen particular­ment valuoses les obres que es poden gaudir tant en la complexita­t visual, tàctil i literària de la novel·la gràfica com en la fragmentac­ió de les publicacio­ns d’Instagram. Penso, per exemple, en la hipnòtica Cénit (Apa Apa Cómics), de Medem, en contrapunt amb les animacions i vinyetes, no menys magnètique­s, que vam gaudir els seus gairebé 200.000 seguidors a les nostres pantalles. Com que l’essència dels algoritmes és la relectura de la humanitat, és lògic que el de Netflix hagi donat suport a l’adaptació d’El Eternauta (Norma), d’Héctor Germán Oesterheld i Francisco Solano López, l’obra mestra de la ciència-ficció argentina i del còmic internacio­nal. Però també brillen amb una llum atípica, com d’aurora bo

Les nostres selfies creen a Facebook i TikTok el còmic de les nostres vides en comunitat

real, els projectes que no participen dels dos mons, que s’aferren a la tradició. Relats tan poètics, diguem, com ara Cuadernos japoneses i Kokoro (Salamandra Graphic), d’Igort, amb ritme i estètica orientals, on podem llegir: “De vegades un dibuix en té prou amb existir”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain