La Vanguardia (Català-1ª edició)

Manrique fa pujar a l’escenari ‘L’adversari’ de Carrère

Temporada Alta inaugura divendres la 31a edició

- Magí Camps

“Un home que va mentir durant 18 anys, fingint que era metge i era investigad­or a l’OMS, a més de molt humil i afable, quan va estar a punt de ser descobert, va matar a tota la família i ell es va intentar suïcidar. Està tres dies en coma i, quan es desperta, tothom ja sap que aquell home és un farsant”. Amb aquestes paraules, el director Julio Manrique resumeix l’argument de L’adversari, la novel·la d’Emmanuel Carrère que, amb Cristina Genebat i Marc Artigau, han adaptat al teatre.

Divendres, L’adversari inaugurarà la 31a edició de Temporada Alta (al març, al Romea). El director del festival teatral de Girona, Salvador Sunyer, n’explica l’origen: “Va ser una proposta de Manrique, que va ser benvinguda, i quan ens va dir el repartimen­t, va ser doblement benvinguda”. Els intèrprets són dues bèsties de l’escena catalana, Pere Arquillué i Carles Martínez, que, tot i que fa quaranta anys que es coneixen, és el primer cop que treballen junts.

A l’escenari és Martínez que interpreta el paper de JeanClaude Romand, el farsant que va commociona­r el món amb la seva història, mentre que Arquillué assumeix el paper de l’escriptor. “Amb Genebat i Artigau –recorda Manrique–, ens va costar molt trobar com ho faríem, fins que vam decidir establir un diàleg entre el criminal i l’escriptor. Carrère es desdobla en un munt de personatge­s amb qui Romand es va trobant”.

Arquillué expressa admiració per la dramatúrgi­a: “La feina que han fet tots tres és molt bona, han trobat un joc teatral molt elevat, que interpel·la l’espectador en primer grau. Passem per molts espais i jo torno a fer molts personatge­s”, recorda, en referència a la peça de Josep Maria Miró que va estrenar l’any passat, El cos més bonic... “La mentida i l’autoengany és de les coses pitjors que podem fer les persones. Autoengany­arnos és enganyar els que estimem i la societat on vivim. No sé si avui, amb els mòbils, seria possible una història així”. I Martínez rebla: “Quan veus això, t’adones que l’infern és molt més a la vora. Pel canto d’un duro, mostra on podem anar a parar qualsevol de nosaltres”.

Manrique confessa que és lector de Carrère, a qui va descobrir amb aquest llibre: “Ell fa literatura a partir d’un fet real que li va plantejar moltes preguntes, i nosaltres hem fet una peça teatral del seu llibre. El que passa en aquests casos és que encara se li van obrir més preguntes. L’adversari és una tragèdia sobre la por: té tanta por de decebre, que l’acaba liant fins a l’extrem”, conclou. ●

Pere Arquillué i Carles Martínez donen vida a la història d’un farsant basada en fets reals

 ?? David Ruano ?? L’adversari
Pere Arquillué i, al fons, Carles Martínez interprete­n
David Ruano L’adversari Pere Arquillué i, al fons, Carles Martínez interprete­n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain