La Vanguardia (Català-1ª edició)

El salt de fe

Amb ‘La mentida més bonica’ (Proa) Francesc Serés passa comptes amb la decepció del procés independen­tista

-

La Marina i en Carles es lleven el 17 de desembre del 2021, el dia que es jubilen com a professors d’institut. Durant aquell dia, miren de fer les paus amb ells mateixos i amb l’entorn, i especialme­nt amb el procés independen­tista, al qual tots dos han donat suport incondicio­nalment fins llavors. S’enfronten a la decepció íntima i es pregunten en quin lloc els posarà la història.

Gairebé un any després d’haver renunciat a dirigir l’Institut Ramon Llull, Francesc Serés (Saidí, 1972) torna a la novel·la amb La mentida més bonica (Proa), un llibre que “no podia haver escrit des de dins” pel que explica, per aquest desencant que senten els seus protagonis­tes. “Entre el llibre i la vida institucio­nal, trio el llibre”, assegura sobre la necessitat de posar distància. Fa mesos que viu a Berlín.

L’escriptor ha volgut escriure “una petita faula” que redueix l’acció al dia del comiat de l’institut, amb dues trames personals que es resolen mentre retrata progressiv­ament la pèrdua de fe en els polítics, però també miren de passar comptes amb la seva pròpia responsabi­litat. Entremig, la crisi econòmica, la repressió judicial, la covid... “El que els passa als personatge­s és un relat plausible i honest: això ens ha passat a nosaltres i al nostre entorn, i és una responsabi­litat no diferible, hem d’assumir la part de responsabi­litat i de malestar que ens toca”, explica. “No pots dir que no va anar bé només pels polítics, perquè tu també hi eres –desenvolup­a–. Esclar que hi ha una part d’introspecc­ió personal i col·lectiva que transferei­xo als personatge­s”. Però també hi ha una certa catarsi: “Jo això m’ho havia de treure de sobre, i tancar-ho”.

Serés explica que després de narrar el pas del món rural a l’urbà (a la trilogia De fems i de marbres), la classe mitjana ( La matèria primera), la immigració ( La pell de la frontera) i finalment una cosa tan propera com a La casa de foc no es “podia inhibir davant d’aquest tema”, perquè “és un dels fets que més energies ens ha ocupat l’última dècada, ens l’hem d’explicar, i amb la ficció ho podem fer”. “Sense la pretensió de fer la novel·la que ho expliqui tot, però sí un determinat estat d’ànim, com hem viscut la política i com ens sentim ara”, diu. ●

“Entre el llibre i la vida institucio­nal, trio el llibre”, assegura sobre la seva sortida de l’Institut Ramon Llull

 ?? Llibert Teixidó ?? Francesc Serés ahir a la terrassa de la llibreria cafè Laie
Llibert Teixidó Francesc Serés ahir a la terrassa de la llibreria cafè Laie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain