La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’art italià de matar un partit

- Joaquín Luna

Tenir ofici en el futbol consisteix en dues o tres coses molt simples: saber com s’alenteix un partit, conèixer bé les vostres debilitats i enervar el contrari a la mínima ocasió. L’Inter de Milà, antítesi de l’alegria, es va emportar els tres punts per ofici i una bonificaci­ó que li va somriure: el VAR, les discutible­s decisions del qual van contribuir a aturar el joc, un extra a la mesura dels interessos interistes. Que el VAR ha arribat per quedar-se –tal com diria el poeta– ja ho sabem. Que fixa, brilla i dona esplendor a les decisions arbitrals, també, però és una llàstima que reforci, indirectam­ent, l’antifutbol (frenar el ritme en el tram final).

Dels bons temps del calcio n’ha quedat aquesta formidable capacitat de gestionar un gol a favor. L’Inter va evitar aquestes escomeses típiques de l’equip que, jugant pocatraça, és conscient que és superior. Això invalida la seva victòria i els tres punts? Gens ni mica. Tenir ofici, a la Champions o a la borsa de Singapur, és un mèrit tant gran com futbolísti­c. Igual que la manera d’anul·lar Lewandowsk­i, una altra mostra d’ofici. Curiosamen­t, les frenades per verificar les jugades van premiar l’equip que és més mesquí.

El Barça va exhibir obscenamen­t les seves mancances per segona vegada en un desplaçame­nt de Lliga de Campions. Avui dia, pensar en Europa és una quimera, un altre miratge d’una temporada regida per les il·lusions, aquest sentiment volàtil que, quan s’enfronta al realisme – l’Inter, ahir a la nit–, vola per la finestra, com l’amor a les cases on entra la ruïna.

L’ofici i el pragmatism­e de l’Inter són el segon calbot que rep el Barça en una competició que encara li és gran. I més sonor: un mal Bayern és molt superior a un Inter amb ofici. Un gol al final de la primera part no és un cop psicològic –això seria un gol en el primer minut de la segona part–, sinó un examen de calaix: durant el descans ja sabeu que teniu 45 minuts per guanyar. I el Barça, com els mals estudiants, ho va confiar tot al final, quan es va estavellar contra el VAR i l’ofici de l’Inter.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain