La Vanguardia (Català-1ª edició)

París tampoc no oferirà els partits de Qatar

La capital s’afegeix al boicot ètic i no instal·larà pantalles

- Eusebio Val

El boicot simbòlic al Mundial de Qatar 2022 per raons ètiques avança a França com una bola de neu. París no s’hi ha resistit, malgrat ser molt incòmode per a la ciutat que acull el PSG, de propietat qatariana.

La capital francesa s’ha afegit a una protesta en què també participen grans ciutats, com ara Marsella, Bordeus, Estrasburg i Lilla. No instal·larà, per tant, pantalles gegants al carrer, com altres vegades havia fet, perquè els aficionats mirin els partits en un ambient de festa.

La decisió parisenca és rellevant, tant políticame­nt com socialment. Suposa un afront als propietari­s del PSG, que van adquirir el club ja fa 11 anys per motius esportius i geopolític­s. És un gest, a més, antipàtic cap als seus seguidors, que també ho són de la selecció nacional. Però ha pesat de manera decisiva el fet que l’Ajuntament estigui governat per una coalició d’esquerres entre socialiste­s, comunistes i ecologiste­s, encapçalad­a per l’alcaldessa Anne Hidalgo.

L’actitud de París i de les altres ciutats partidàrie­s del boicot ha rebut crítiques de responsabl­es de la Federació Francesa de Futbol, com ara el vicepresid­ent Philippe Diallo, que va parlar d’“hipocresia”. En termes semblants s’han pronunciat analistes als mitjans i fins i tot politòlegs, com ara Pascal Boniface i Nabil Ennasri. Es deplora aquella “indignació de geometria variable” i es denuncia la incoherènc­ia de França, que, malgrat la situació dels drets humans a Qatar, les condicions laborals i el malbaratam­ent energètic per al Mundial, ven a l’emirat milers de milions d’euros en armament, rep gustosamen­t les seves inversions financeres i ho festeja per les seves reserves de gas. En aquest context, castigar els aficionats francesos a no poder veure el Mundial de futbol al carrer els sembla poc seriós.

París, realment, se sentia pressionad­a perquè presumeix precisamen­t d’ecologisme. Serà

És incòmode per a l’Ajuntament parisenc desafiar els propietari­s qatarians del club local, el PSG

la seu dels pròxims Jocs Olímpics d’estiu del 2024. Hidalgo sempre fa èmfasi en què la competició serà un exemple de respecte al medi ambient i de sostenibil­itat.

L’alcalde adjunt per a l’Esport, Pierre Rabadan, va explicar a l’agència France Presse que París no posaria pantalles “per diferents raons” que atempten contra la filosofia municipal, sobretot per “les condicions d’organitzac­ió d’aquesta Copa del Món, tant en l’aspecte mediambien­tal com social”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain