La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna, cop d’efecte

Espanya i Portugal incorporen el país en guerra

- Ca los Novo

La candidatur­a d’Espanya i Portugal per organitzar el Mundial 2030 pretén donar un cop d’efecte amb la incorporac­ió d’Ucraïna, que acolliria un dels grups de la primera fase. La notícia es farà avui oficial en una roda de premsa a les dues de la tarda a la seu de la UEFA, a Nyon (Suïssa), on hi haurà el president de l’esmentat organisme, l’eslovè Aleksander Ceferin, i els presidents de les federacion­s Espanyola i Portuguesa, Luis Rubiales i Fernando Gomes, respectiva­ment, tots dos vicepresid­ents de la UEFA.

Portaveus oficials de la Federació Espanyola es van negar ahir a confirmar la notícia “perquè som respectuos­os amb el que ens ha demanat la UEFA”, van dir a aquest diari, però al final del Consell de Ministres d’ahir la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, va assenyalar que “per descomptat que el Govern donaria suport a la inclusió d’Ucraïna a la nostra candidatur­a ibèrica, per una raó: vincular l’esport a la pau sempre és una bona notícia”.

La incorporac­ió d’Ucraïna al projecte no modificari­a les seus previstes: onze a Espanya i tres a Portugal.

La notícia va ser avançada pel diari britànic The Times, que assegurava que la mesura havia estat ja aprovada pels governs d’Espanya i Portugal i comptaria amb el vistiplau del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. Al llarg del dia d’ahir a

Ucraïna ja es donava per fet als informatiu­s i se celebrava com un triomf polític i un nou senyal del suport d’Occident al seu país.

Segons fonts consultade­s per aquest diari, la idea de l’annexió d’Ucraïna a la candidatur­a ibèrica havia estat impulsada per la mateixa UEFA, que desitjava donar un cop definitiu que decanti l’elecció a favor de l’única candidatur­a europea. Una altra d’impulsada per les federacion­s britànique­s havia estat retirada.

L’altra candidatur­a que es prepara en aquests moments és la sud-americana, que encapçala l’Uruguai i que compta amb el factor sentimenta­l que llavors se celebraria el centenari del primer Mundial de la història, que va ser a Montevideo i va ser guanyat pels charrúas. L’esmentada candidatur­a tindria subseus a l’Argentina, el Paraguai i Xile, tot i que el projecte està menys avançat que l’ibèric.

Una altra candidatur­a que s’estudia és la de l’Aràbia Saudita, que integraria també com a organitzad­ors Grècia i Egipte, cosa que suposaria la gran novetat de jugar per primera vegada un Mundial en tres continents.

La FIFA encara no ha designat les dates en què es determinar­à la seu del Mundial 2030, però s’espera que sigui al llarg del 2023. ●

 ?? LonÀlexlo Gomez / EFE ?? Marcelo Rebelo, president de Portugal, amb el rei Felip VI
LonÀlexlo Gomez / EFE Marcelo Rebelo, president de Portugal, amb el rei Felip VI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain