La Vanguardia (Català-1ª edició)

Defensa bloqueja la recerca de Josep Suñol

Va autoritzar l’excavació

- Ca les Ruipé ez

Les despulles de Josep Suñol i Garriga, afusellat per l’exèrcit franquista el 6 d’agost del 1936 a Guadarrama quan era president del FC Barcelona, continuen perduts. La incògnita estava a prop del final, ja que els investigad­ors, que compten amb el suport del club, havien obtingut el permís per fer una prospecció al lloc on, amb nous indicis, creuen que hi ha enterrat el dirigent i diputat d’ERC. Tot i això, el Ministeri de Defensa els va denegar l’entrada a la residència militar a pocs dies de l’excavació, segons va publicar El Debate i va confirmar La Vanguardia.

Seguint el que està establert a la llei de Memòria Històrica, el grup va demanar permís a la direcció de patrimoni de la Comunitat de Madrid per fer la prospecció, i el 8 de setembre van rebre l’autoritzac­ió.

Inicialmen­t des de l’exèrcit només van demanar la identifica­ció de les persones que serien presents, la maquinària que s’utilitzari­a i quant durarien les feines per trobar la fossa. “Els vaig explicar que seríem tres persones, que entraríem al matí i sortiríem a la tarda”, diu Luis Avial, encarregat del projecte. No hi va haver queixa. Però després el Ministeri de Defensa, en un document datat el 19 de setembre, va intervenir per prohibir-hi l’accés.

L’argument és que ni els investigad­ors ni el FC Barcelona hi tenen dret perquè no són familiars. “S’equivoquen. El Barça i ERC poden considerar-se familiars polítics. Però és que a més el fill de Suñol, abans de morir el 2019, va deixar per escrit que volia recuperar les restes del seu pare”, diu Avial, indignat pel bloqueig de Defensa. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain