La Vanguardia (Català-1ª edició)

Montero va barrar el pas a Díaz: millorar l’atur o ampliar les baixes per a mares

Hisenda va endurir la negociació en les últimes hores i UP en va sortir descontent

- Fernando H. Valls

Si el Govern de coalició va sortir de l'acord fiscal àmpliament satisfet, a la negociació de pressupost­os hi ha hagut vencedors i vençuts. Les últimes hores de les converses entre el PSOE i Unides Podem van ser tenses per a la part lila, però relativame­nt còmodes per al PSOE, que dilluns ja havia fixat que el projecte de llei s'aprovaria sí o sí al Consell de Ministres d'aquesta setmana.

Hisenda no va voler mantenir la incertesa fins al final, com l'any passat. L'equip d'Hisenda, amb María José Gualda, la secretària d'Estat de Pressupost­os i Despeses, al capdavant, va ser clar amb els seus socis: el paquet que UP els va presentar tenia massa compromiso­s de despesa. Un cop resoltes les diferèncie­s per Defensa, havien d'escollir. O millorar les prestacion­s d'atur i ampliar la prestació per criança, o prolongar les baixes de maternitat i paternitat.

Hisenda va configurar uns pressupost­os amb una previsió “conservado­ra” dels ingressos, admeten fonts de la negociació. Però Montero va tenir clar que no podia comprometr­e la despesa l'any vinent amb totes les mesures que plantejave­n els liles. “No hi pot entrar tot”, va ser el missatge que els van fer arribar.

En realitat, va ser Unides Podem qui, a causa del forrellat que va imposar Hisenda, va haver d'escollir. Així se li va transmetre des de l'àrea socialista a l'equip de Díaz, amb Josep Vendrell, el seu cap de gabinet, i Nacho Álvarez, secretari d'Estat de Drets Socials. La pilota va canviar de teulat.

UP lluitava fins dilluns per mitja dotzena de mesures clau per a alguns dels seus ministeris. Treball demanava millorar els subsidis d'atur i apujar l'Iprem.

Drets Socials, la prestació universal de 100 euros per fill de 0 a 3 anys o ampliar les baixes per a pares. Calia renunciar a alguna cosa.

No hi va haver bona sintonia a l'àrea lila durant les hores decisives. Hisenda, mentrestan­t, tancava el llibre groc de manera discreta, sense explicar als seus socis tot el que contindrie­n els pressupost­os. La balança, finalment, es va decantar cal al costat de Treball. Díaz va amarrar pràcticame­nt totes les mesures que reclamava. Però el departamen­t de Ione Belarra es va quedar a mitges. Va faltar un pas més per a la llei de Famílies, que s'aprovarà en un pròxim Consell de Ministres, amb les baixes maternals que s'ampliaran fins a les 24 setmanes. I va faltar la llei clau per a Drets Socials, la d'Habitatge.

Belarra reclamava vincular la negociació pressupost­ària per aconseguir algun compromís per regular tots els lloguers. El PSOE s'hi va negar. I Díaz “no va liderar”, segons lamenta alguna veu interna, en el moment decisiu. Durant les hores prèvies la vicepresid­enta segona afirmava que hi havia diferèncie­s substancia­ls amb els seus socis, però el fet que la norma sobre Habitatge hagi quedat finalment desacoblad­a de l'acord va generar neguit. Belarra, de fet, ja ha apostat per la “mobilitzac­ió” per fer abaixar el cap als seus socis. La llei corre un risc seriós de no ferse realitat.

Els pressupost­os del 2023 entraran a finals de setmana al Congrés amb sensacions dispars a la coalició. ●

Hisenda no va revelar als seus socis totes les mesures que contindria el projecte de llei aprovat

La llei d’Habitatge queda desvincula­da de l’acord i això ha generat neguit a Podem amb Díaz

 ?? ani  uch ?? Yolanda Díaz i Pedro Sánchez van segellar l’acord de pressupost­os per al 2023
ani uch Yolanda Díaz i Pedro Sánchez van segellar l’acord de pressupost­os per al 2023

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain