La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els abonaments de tren de franc canvien la mobilitat i s’amplien a tot el 2023

El Govern central reforça l’agenda social amb mesures dirigides als vulnerable­s

- !" #" $alls

El Govern espanyol ha decidit convertir en estructura­l una de les mesures antiinflac­ió que està funcionant millor i que va ser fonamental per rebaixar l'IPC del setembre. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar ahir la pròrroga durant tot 2023 de la gratuïtat dels abonaments per viatjar en trens de Rodalies o mitjana distància, una bonificaci­ó que està servint de banc de proves a l'Executiu per comprovar si la mobilitat està canviant amb aquests ajuts destinats essencialm­ent a les rendes mitjanes i baixes, que són les que més fan servir aquest mitjà de transport.

La mesura estava concebuda per a tres mesos i caducava el 31 de desembre. Però Montero va avançar ahir que als pressupost­os del 2023 s'hi inclourà una transferèn­cia de 700 milions a Renfe per finançar els abonaments transport que en aquest moment ja han adquirit 1,5 milions de persones. La previsió que fa el Govern central és que l'any que ve s'assoleixin els 2 milions d'usuaris.

Els abonaments transport bonificats van entrar en vigor l'1 de setembre i han estat, conclou el Govern espanyol, una política que està servint per contenir l'increment dels preus i per ajudar les butxaques de les famílies més vulnerable­s. Per això podrien convertir-la en mesura permanent. El balanç que en fan des de Transports és positiu: els viatges en Rodalies han crescut en trenta dies un 24%, en comparació al setembre del 2021, i els trasllats en trens de mitjana distància s'han disparat un 40%. Transports, de fet, ja observa canvis en la mobilitat, com els ciutadans que han abandonat el vehicle privat per optar pel transport públic. Durant els pròxims mesos el ministeri espera obtenir conclusion­s més precises.

L'estalvi en combustibl­e durant el primer mes també ha estat considerab­le. Segons dades ofertes per la ministra Raquel Sánchez aquest dilluns, s'han consumit 118 milions de litres de gasolina menys i s'han estalviat 360.000 tones d'emissions de diòxid de carboni (CO ) a 2 l'atmosfera.

Acompanyan­t aquesta mesura, els pressupost­os del 2023 contenen més d'una desena de mesures socials que volen reforçar la protecció a les classes mitjanes i baixes davant la inflació. Una de les més importants és l'ampliació de la prestació contributi­va de 100 euros per a mares amb fills de 0 a 3 anys. No serà universal, sinó per als que cotitzin o hagin cotitzat prèviament, o hagin rebut una prestació. A l'apartat laboral també hi destaca l'acord perquè la prestació d'atur a partir del setè mes torni a ser un 60% de la base reguladora del salari. El Govern de Rajoy la va rebaixar a un 50% el 2012 i ara s'elevarà. Beneficiar­à uns 300.000 aturats i suposarà un ingrés extra d'uns 100 euros al mes.

El Govern central també apujarà l'Iprem fins a la icònica xifra dels 600 euros. Amb això s'elevarà des de l'ingrés mínim vital fins a les pensions no contributi­ves. També es crearan diversos permisos per a cuidadors, per atendre circumstàn­cies familiars impreviste­s i un de parental de vuit setmanes. I, a més, les famílies monomarent­als amb dos fills seran considerad­es com a nombroses. Algunes d'aquestes mesures aniran incloses en el projecte de llei que arribarà al Congrés aquesta mateixa setmana, i altres, de manera paral·lela, en la llei de Famílies, d'aprovació imminent.

En el terreny de l'habitatge, i malgrat que finalment la llei que hi ha en tramitació al Congrés va quedar desvincula­da dels pressupost­os, també hi ha novetats. Els comptes públics de l'any vinent prorroguen el

L’ajuda per a mares amb fills de 0 a 3 anys serà contributi­va i l’atur pujarà a partir del setè mes

Hisenda estudia si prorroga mesures antiinflac­ió com la rebaixa d’impostos o el bo del carburant

bo lloguer jove de 250 euros i alliberara­n una partida de 260 milions per impulsar el lloguer social. Així mateix, hi haurà una millora del bo social tèrmic per arribar a 1,2 milions de llars.

Són els pressupost­os més socials que s'han dissenyat, amb un increment en la despesa en sanitat que doblarà la que es va trobar el Govern de Pedro Sánchez, amb una millora d'un 60% en la d'educació, amb 620 milions d'euros més per a la dependènci­a i amb una pujada global per a la inversió en ciència d'un 23% en aquesta legislatur­a.

La ministra d'Hisenda i el seu equip ja han començat a estudiar si cal ampliar el paquet antiinflac­ió que caduca el 31 de desembre, en què hi ha la rebaixa de l'IVA a la llum i el gas, o la bonificaci­ó de 20 cèntims per al carburant. La mateixa Montero va indicar ahir que “hi haurà mesures que sigui convenient prorrogar i d'altres que no”. ●

 ?? Chrma Moya / EFE ?? La ministra de Transports, Raquel Sánchez
Chrma Moya / EFE La ministra de Transports, Raquel Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain