La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els crèdits hipotecari­s creixen a un ritme d’un 1% i els de consum baixen un 4%

- Conchi lafraya

“La situació macrofinan­cera complexa caracterit­zada per l'elevada inflació, l'enduriment de les condicions de finançamen­t i l'augment de la incertesa, que ja ha provocat una desacceler­ació de l'activitat econòmica el tercer trimestre, afectarà de ple l'economia de les famílies, les empreses i el sector públic”, va assegurar ahir el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en una jornada financera.

El directiu va explicar que, “si els tipus d'interès s'incremente­ssin en 300 punts bàsics, es crearia un increment de la proporció de llars amb una càrrega financera elevada de 3,9 punts bàsics, fins a situar-se en un 13,8% de la població”. Això significa que augmentari­a el percentatg­e de llars endeutades amb càrrega financera elevada (quan les despeses financeres menys els ingressos financers represente­n més d'un 40% de la renda). És a dir, que es convertiri­en en clients vulnerable­s per a la banca, cosa que a la pràctica voldria dir que gran part d'aquestes famílies no podrien fer front al pagament de les hipoteques.

Un altre efecte que Hernández de Cos va posar sobre la taula és que l'augment dels preus energètics suposarà que el pressupost en energia de les famílies passarà d'un 10% actual a un 12,5%.

I pel que fa a demanar crèdits, Hernández de Cos ho va deixar molt clar: “Els préstecs hipotecari­s creixen de manera sostinguda a un ritme lleugerame­nt superior a un 1%”, però “els crèdits per al consum disminueix­en a taxes del voltant d'un 4%”.

El governador va fer èmfasi en què caldrà parar atenció els pròxims mesos al sector immobiliar­i residencia­l, ja que s'hi està apreciant “certa exuberànci­a els últims trimestres”. En aquest sentit, va destacar que les compravend­es d'habitatge van arribar a taxes de creixement superiors a un 20% la primera meitat del 2022 i el crèdit nou per a adquisicio­ns d'habitatge va augmentar un 15%. A més, va recordar que “es va accelerar la taxa de variació dels preus de l'habitatge fins a un 8%, cosa que va confirmar certa sobrevalor­ació dels preus”.

En aquest context d'inestabili­tat, els banquers presents a l'acte, Gonzalo Gortázar (CaixaBank), José Antonio Álvarez (Santander), César González-Bueno (Sabadell) i Manuel Menéndez (Unicaja Banco), van sol·lici

El governador del Banc d’Espanya avisa que hi ha més empreses i famílies vulnerable­s

tar més moratòries per a les persones vulnerable­s a l'hora de fer front al pagament de les hipoteques, però que cal estudiar cada cas. En canvi, van rebutjar limitar les hipoteques. El conseller delegat del Banc Sabadell, GonzálezBu­eno, va assegurar que la banca ha de buscar “solucions raonables i raonades i no pas dirigides des d'un punt de vista polític”. A parer seu, es tracta d'una mesura “que evita situacions dramàtique­s, com ara els desnonamen­ts”. Segons la seva opinió, la principal preocupaci­ó són “les hipoteques a tipus variable concedides els últims cinc anys i en què no s'ha pagat el principal”. Respecte a l'impost a la banca que planeja el Govern central, els primers espases de la banca a Espanya van deixar clar que es recorrerà, però cal esperar que s'aprovi la mesura. Per José Antonio Álvarez, del Santander, el procés “no respecta, discrimina i té elements qüestionab­les”. ●

 ?? Llibert  eixi ?? El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos
Llibert eixi El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain