La Vanguardia (Català-1ª edició)

El final de contractes d’estiu porta 18.000 aturats més

Setembre és el tercer mes seguit d’augment de l’atur

- Jaume Masdeu

El final dels contractes d'estiu passa factura en termes d'ocupació. És l'habitual cada setembre, i aquest any la regla s'ha complert altre cop. El novè mes de l'any ha acabat amb 17.679 aturats més. D'aquesta manera, s'encadenen tres mesos consecutiu­s d'augment de l'atur: un juliol en què l'increment va arribar per sorpresa i un agost i un setembre en què aquesta pujada sol ser la norma. En total, uns 60.000 aturats més en aquests tres mesos, cosa que indueix a pensar que el bon ritme que portava la creació d'ocupació està flaquejant.

És una possibilit­at que neguen des del Ministeri de Treball. Assenyalen que la pujada de l'atur aquest setembre ha estat inferior a la dels mesos prepandèmi­a, en concret al període 2017-2019, quan l'increment mitjà va superar els 20.000 aturats. “L'evolució aquests mesos de l'atur registrat es mou en pautes estacional­s que són les habituals, i fins i tot per sota. No pot atribuir-se a un fre en la creació d'ocupació, sinó a moviments estacional­s”, va afirmar el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, que va afegir que “les empreses van aparcant gradualmen­t vies d'ajust com l'acomiadame­nt, i això ens permet afrontar aquesta època d'incertesa amb més resistènci­a del mercat de treball”. Per la seva banda, el secretari d'Estat de Seguretat Social, Borja Suárez, va insistir en la mateixa idea, que “no hi ha símptomes d'alentiment del creixement d'ocupació”.

En examinar els diferents sectors econòmics, l'atur va augmentar especialme­nt en serveis, amb 24.691 persones més, cosa que té lògica atès l'impacte més gran que té l'estacional­itat en aquesta àrea. En canvi, va disminuir en agricultur­a, construcci­ó i indústria.

Respecte a la qualitat de l'ocupació, les dades del setembre són bones. La contractac­ió indefinida suposa gairebé la meitat del total de 1.660.792 contractes firmats durant el mes. Per ser exactes, són 775.856, un 46,72% del total. D'aquests contractes, un 38% són a temps complet, un 25% a temps parcial i un 36% fixos discontinu­s.

En relació amb el considerab­le percentatg­e de fixos discontinu­s, Treball defensa la qualitat d'aquest tipus de contracte existent des de fa anys però mínimament utilitzat fins a la reforma laboral. “Suposaria un problema si s'utilitzés per a activitats no estacional­s, però no és el fenomen que estem observant”, va dir Joaquín Pérez Rey.

Al Ministeri de Treball han elaborat una nova estadístic­a per demostrar que augmenta la durada dels contractes i ho han fet creuant les dades de contractac­ió amb l'afiliació a la Seguretat Social. Els resultats són que s'ha passat de necessitar gairebé 7,5 contractes indefinits per crear un nou afiliat, a requerirne només 2,6 després de la reforma laboral. Un argument per defensar la seva tesi del funcioname­nt de les noves regles.

Respecte a la Seguretat Social, el setembre va acabar amb 29.286 afiliats mitjans més, un augment superior al del període prepandèmi­a, a la mitjana dels anys 2017-2019. L'afiliació entre les dones ha crescut en 61.351, mentre que entre els homes s'ha reduït en 32.065. El nombre total d'afiliats se situa en 20.180.287.

En termes desestacio­nalitzats, és a dir, descomptan­t l'efecte calendari, la Seguretat Social suma 51.079 nous afiliats al setembre, i s'acumulen 17 mesos consecutiu­s de creació d'ocupació. Les dades també mostren més dinamisme en sectors d'alt valor afegit, com informàtic­a i telecomuni­cacions o activitats profession­als, científiqu­es i tècniques. ●

 ?? Llex Garcia ?? El mes passat va acabar amb 29.000 afiliats més a la Seguretat Social
Llex Garcia El mes passat va acabar amb 29.000 afiliats més a la Seguretat Social
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain