La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya rebrà 2.600 milions d’euros per a energies verdes

Els ministres d’Economia de la UE pacten el repartimen­t de Repower EU

- R RR

La Unió Europea treu el portatalon­aris per ajudar els estats membres a accelerar la transició energètica, un objectiu polític que precedeix la guerra d'Ucraïna, però que la pujada general de preus derivada de les tensions geopolítiq­ues han convertit en la seva màxima prioritat. Els ministres d'Economia i Finances dels Vint-i-set van acordar ahir el repartimen­t dels 20.000 milions d'euros previstos en el pla Repower EU, proposat per la Comissió Europea per accelerar les inversions verdes, 2.586 milions d'euros del qual s'han assignat a Espanya.

Els fons es lliuraran com a ajuts per accelerar l'expansió de les tecnologie­s renovables i reduir el consum energètic, gairebé un 13% del fons comunitari, i s'afegeixen als que Espanya ja té assignats dins el Pla de Recuperaci­ó i Resiliènci­a proposat per la UE com a resposta a la pandèmia. Itàlia i Polònia, amb 2.760 milions d'euros cadascun, són els països que més ajuts rebran del pla, prop d'un 13,8% del total cadascun. “Repower EU ajudarà Europa a deslliurar-se com més aviat millor de la dependènci­a del gas rus”, va celebrar el ministre txec de Finances, Zbynek Stanjura, que va presidir la reunió de l'Ecofin celebrada ahir a Luxemburg.

El repartimen­t dels fons per països s'ha basat en criteris com el PIB i, com a novetat, també en el percentatg­e de combustibl­es fòssils que cadascun té en el seu mix energètic. Els governs han revisat alguns detalls sobre el finançamen­t del pla respecte a la proposta original i, finalment, es nodrirà en un 75% dels 20.000 milions d'euros del Fons d'Innovació; un 25% restant procedirà dels beneficis per les vendes avançades de drets d'emissió de CO . Les negociacio­ns amb el 2 Parlament Europeu començaran ben aviat. L'objectiu de la presidènci­a txeca és completar el procés legislatiu a finals d'aquest any.

El Govern espanyol va celebrar que l'Ecofin fos capaç d'arribar a un consens ahir sobre el pla europeu, que considera que atorgarà “un impuls addicional” a la desconnexi­ó de la UE de Rússia i a l'objectiu de millorar la seguretat energètica. “L'acord demostra que a Europa hi ha consens i Espanya hi pot contribuir a accelerar la transició i reforçar la seguretat energètica d'Europa”, van destacar fonts del Ministeri d'Economia.

“El pla Repower EU ajudarà els països a afrontar les seves necessitat­s en matèria d'infraestru­ctures per reduir la dependènci­a” dels combustibl­es fòssils, va destacar per la seva part el vicepresid­ent de la Comissió Europea, Valdis Dombrovski­s. Això només és una part del problema, va admetre el comissari d'origen letó, que advoca per buscar “altres fonts de finançamen­t” per donar suport als governs i a les seves polítiques de suport a les llars vulnerable­s.

Tot i que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, no els ha donat suport públicamen­t, els comissaris Paolo

Gentiloni i Thierry Breton defensen que cal ajudar els països amb menys recursos a finançar els ajuts a les famílies més vulnerable­s a la crisi energètica mitjançant una emissió de deute comú, tal com es va fer durant la pandèmia, però en versió limitada. El seu col·lega Dombrovski­s es va mostrar, tot i això, més fred amb la idea: “Cal estudiar més aquesta qüestió, perquè hi ha diferents punts de vista a la taula”.

Alemanya o Àustria, que durant la covid van advertir que l'emissió d'eurobons per finançar el fons anticrisi no havia de ser un precedent, rebutgen la proposta. La qüestió serà sobre la taula de la cimera que els caps d'Estat i de Govern de la UE celebraran divendres a Praga. ●

Brussel·les suggereix que es faci una nova emissió d’eurobons per finançar mesures de suport

 ?? OLIvIER HOSLET / EFE ?? Els ministres de Finances alemany i francès, Lindner i Le Maire
OLIvIER HOSLET / EFE Els ministres de Finances alemany i francès, Lindner i Le Maire

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain