La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’empresa familiar retreu a Sánchez la seva absència al congrés de l’IEF

Sendagorta adverteix contra la “maror fiscal” i demana d’evitar “ocurrèncie­s”

- Eduardo Magallón

Divorci total entre les empreses familiars i el president del Govern central, Pedro Sánchez. El president de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), Andrés Sendagorta, es va queixar ahir davant del mig centenar d'assistents a l'acte de clausura del XXV Congrés d'aquesta organitzac­ió que Sánchez va declinar participar en la reunió anual per quarta vegada consecutiv­a. No ha anat a cap congrés de les empreses familiars des del 2018.

“Ens hauria encantat comptar amb la presència del president. I vull assegurar-los que l'any que ve el tornarem a convidar”, va dir durant el seu discurs Sendagorta. Ho va detallar just abans d'avisar el Govern espanyol que cal fugir de “les ocurrèncie­s i apostar pel rigor”. Va ser una clara referència al nou impost a les grans fortunes que ha improvisat el Ministeri d'Hisenda per harmonitza­r la tributació de patrimoni entre les comunitats autònomes per la porta del darrere.

“No ens han pogut treure les pandèmies. Ni ens vencerà la inflació, ni la crisi energètica, i espero que tampoc la maror fiscal que vivim aquests dies”, va declarar. Les noves mesures fiscals implicaran que empresaris que des de fa una dècada no pagaven patrimoni, els residents a Madrid, tornaran a abonar un tribut sobre la riquesa.

El president de l'IEF va reclamar durant el seu discurs “reflexió i anàlisi rigorosa a l'hora de definir mesures que incideixen en la nostra activitat. Que, a l'hora de prendre decisions, de legislar, no se'ns creïn barreres competitiv­es que ens posin en posicions desfavorab­les respecte a les que hi ha en altres països del nostre entorn”.

Sendagorta va anar més enllà i va voler trencar els tòpics que s'han llançat aquestes setmanes a propòsit del debat sobre la pressió fiscal dels grans patrimonis. Segons la seva opinió, els empresaris familiars no tenen “res a veure amb llegendes negres plenes de puros i barrets de copa que alguns miren de difondre”. Per això, va demanar “de defugir les temptacion­s populistes de tot senyal”.

L'Institut de l'Empresa Familiar sempre ha estat especialme­nt bel·ligerant en la defensa d'un model fiscal en què no es perjudiqui­n els empresaris, perquè consideren que és un fre de cara a la competènci­a amb la resta de països de l'entorn.

Durant la jornada d'ahir hi va haver diverses taules rodones en què els empresaris van explicar les seves experiènci­es personals dins de l'activitat profession­al. Va destacar el col·loqui sobre el procés de successió a Catalana Occident i Grup Pikolín.

A la pregunta de com condiciona a l'empresa ser cotitzada, el president de Catalana Occident, José María Serra, va contestar que “per prendre decisions no es deixen influir pel mercat, el que li agradi o no”. El seu fill Hugo Serra, conseller delegat de la companyia d'asseguranc­es, va reconèixer que una de les grans diferèncie­s amb el seu pare és que ell pren les decisions més aviat. ●

 ?? Jero Morales / EFE ?? El president extremeny, Fernández Vara, amb Sendagorta
Jero Morales / EFE El president extremeny, Fernández Vara, amb Sendagorta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain