La Vanguardia (Català-1ª edició)

Musk recula i torna a la seva oferta inicial de compra de Twitter

- Francesc Peirón

Ser Elon Musk és una veritable muntanya russa. Avui compra Twitter, avui no, i avui el torna a comprar.

Aquest és el seu últim posicionam­ent, i ves a saber fins quan durarà. Aquest dimarts va anunciar que torna a la seva oferta inicial de 44.000 milions de dòlars per aconseguir la xarxa social. Això suposa un clar senyal que anaven mal dades per a ell en la causa civil que va plantejar la plataforma per la seva renúncia al pacte d'adquisició a què es

Les accions de la xarxa social es disparen fins a un 15% i s’atura la seva cotització a la borsa

va arribar a l'abril.

El seu toc va tenir un efecte immediat. Les accions de l'empresa de micromissa­tges van anar a l'alça fins a un 15%, cosa que va portar una aturada de la seva cotització a la borsa.

Però el seu moviment, si aquesta vegada es fa, suposarà sobretot posar fi a una de les batalles legals de perfil més alt en dècades. Dilluns a la nit va comunicar als directius de Twitter el seu nou pla. En principi havia de declarar a finals d'aquesta setmana, en la preparació per al judici, previst per al 17 d'octubre.

Els analistes van veure en aquest canvi radical una clara derrota de Musk i una gran victòria per a la xarxa social, si bé no és del tot clar si acceptarà l'oferta, perquè consideren que és una tàctica negociador­a del multimilio­nari per frenar el litigi.

El propietari de Tesla, i no ho oblidem, l'home més ric del món, segons Forbes i Bloomberg, recupera la seva oferta inicial, de 54,20 dòlars per acció, la que després va retirar al juliol amb l'intent de trencar l'acord. Va argumentar que la companyia havia enganyat els reguladors i els inversors sobre el nombre de comptes falsos i bots que operaven a la xarxa. Més tard va afegir a les seves queixes la denúncia d'un informant interior, Peter Mudge Zatko, excap de seguretat de la companyia, que va explicar que a l'empresa li falten sistemes de protecció.

Twitter immediatam­ent va presentar una demanda civil al tribunal de Delaware, especialit­zat en aquesta mena de litigis.

L'empresa va exigir que Musk complís el pacte i va atribuir la seva retirada a una situació de caiguda del mercat borsari i de pèrdua de valor de Twitter, de què es volia beneficiar, més que no pas a una preocupaci­ó per la situació real de la plataforma.

Diverses fonts assenyalen que aquesta nova marxa enrere és perquè Musk ha perdut la confiança de sortir-se'n del cas legal, una vegada que ha viscut una sèrie de derrotes de procedimen­t. A alguns dels seus confidents els ha reconegut que hi havia moltes possibilit­ats de sortir-ne escaldat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain