La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11683

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Esgarrapà uns capítols de Dick Turpin. Aquest cafè és irrepetibl­e. Abundant. 2 Monàrquics. Arranja totes les coses, segurament perquè espera tenir un fill. 3 Alternativ­a a la cuixa. Segelles una carta. Quan és penat, dorm de cap per avall. 4 Línia que uneix en un mapa els punts que tenen el mateix percentatg­e de precipitac­ió durant un període de temps determinat respecte al total anual. Trumfo. Iode. 5 Sofre. Zelig decapitat. Homes piadosos musulmans. 6 Mort per pròpia iniciativa. Enganyava. 7 Mancat d’educació.

Aprima la punta del ganivet abans d’untar el pa. Doble obstacle a la francofoni­a.

8 Do arcaic. Pot ser de grills o a pressió. Metre curt. 9 Relatiu o pertanyent a una inflor. Aquest componia poesies i les cantava en les festes celebrades a l’antiga Grècia. 10 Gaudí dels préssecs. Esperits boscans en la mitologia escandinav­a. L’agafes en femení quan t’adorms i el perds en masculí quan et despertes.

11 Carrer que surt bé de preu. Gens intens. Matrius. 12 Ho faré servir a l’americana. Queixes que acompanyen els ais quan es trenca la punta dels guixos. Bo.

13 Un romà sol. Dia al calendari. Relativa a l’òrgan olfactiu per antonomàsi­a. Centúria. 14 Teixits que fan aigües. Si no precedeix la fonda no t’hi pots aturar.

VERTICALS 1 Feríssiu algú com si fóssiu ossos. Gaudim d’un gelat de tuti-fruti.

2 Monarques. Suborns amagats sota les muntures. Ens cal per continuar respirant.

3 Ocell també conegut amb el nom de cotoliu. Nuvolada espessa que tapa una part de l’horitzó. 4 Dia sense albada. Bacteri patogen. El palíndrom més estrany. 5 Que és de lectura fàcil i agradable. El de cavalleria resolia molts problemes cinematogr­àfics a l’Oest americà. 6 Fer-ho servir a l’americana. Segueu. L’anvers prosaic.

7 Nitrogen. L’extremitat inferior. Bola de neu. Sofre. 8 Al centre de Xipre. Bota escapçada. Aprimin de la punta. 9 Inventar partint del no-res. Ho compro. Impacte sobre una massa d’aigua. 10 Representa­ció pètria d’algú. Aquesta noia transpira.

11 Xop i encaputxat. Treballarà a la rebotiga del pastisser. Rei rus. 12 Marxava o dividia. El que fa X. Sol sonar per damunt del sol. 13 La sent qui s’enfurisma amb freqüència amb els llibres de Levin. Fusellers. Mig miler. 14 Ponderar les opinions emeses. Col·loca la correspond­ència en el contenidor de trasllat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain