La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE torna a salvar la unitat

Els Vint-i-set amplien les sancions i criden la Gran Europa a unir-se contra Putin

- Leatriz Navarro

La intricada negociació de l’últim gran paquet de sancions contra Moscou, amb el Govern d’Hongria bloquejant durant setmanes l’embargamen­t al petroli rus, va deixar a Brussel·les un gust agredolç i un temor, creixent, de l’aparició d’esquerdes en l’estratègia de suport a Ucraïna.

Viktor Orbán no ha moderat gens ni mica la seva agressiva retòrica contra les polítiques europees; és estrany el dia que no avisa que la Unió Europea s’està engegant un tret al peu. El context econòmic i polític es complica per moments. Però ahir els Vint-i-set van tornar a salvar la unitat i van donar llum verda en un temps rècord a una nova ronda de sancions contra Rússia en resposta a l’annexió il·legal de quatre regions ucraïneses ocupades.

“No acceptarem mai els simulacres de referèndum­s de Putin ni cap tipus d’annexió d’Ucraïna. Estem decidits que el Kremlin pagui per les seves accions”, va sentenciar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després que els ambaixador­s dels 27 països de la Unió pactessin el text de la nova ronda de sancions contra Moscou, la vuitena, que inclou un límit al preu de les exportacio­ns de petroli rus fora de la Unió, en línia amb la decisió del G-7. Feia només una setmana que Von der Leyen va proposar el pla.

Les modalitats d’aplicació de la decisió sobre el petroli rus estan encara per determinar i hi ha dubtes sobre fins a quin punt serà efectiva per drenar els ingressos del Kremlin, en especial ara que l’OPEP ha anunciat una retallada de la producció que mantindrà els preus alts per una temporada. L’acord no fixa un preu fix per a aquest producte, però compromet la UE a reunir-se regularmen­t amb els socis del G-7 per fixar un límit variable en funció de les condicions de mercat i obliga els operadors europeus (navilieres, assegurado­res, i altres intermedia­ris) a no col·laborar en la seva exportació per sota d’aquest preu.

Aquesta vegada les resistènci­es no van venir d’Hongria, sinó de Grècia, Xipre i Malta, els països amb més interessos en el transport marítim del petroli rus, que van cedir després de rebre garanties que es protegirà la seva activitat davant el frau. Les sancions, el text definitiu de les quals es coneixerà avui, reforcen l’embargamen­t comercial per incloure tecnologie­s i indústries clau per a les arques públiques russes i la modernitza­ció del país.

També s’amplia la llista de personalit­ats castigades pel seu suport a les polítiques del Kremlin. Podria incloure, entre altres, el filòsof ultranacio­nalista Aleksandr Duguin, però no, malgrat la pressió de Varsòvia i els països bàltics, el cap de l’Església ortodoxa russa, el patriarca Ciril I, que ja va ser salvat in extremis al juny per Orbán. La UE també s’ha abstingut de vetar tota cooperació energètica amb Moscou, cosa que hauria creat problemes amb Hongria, que treballa en una nova central nuclear amb tecnologia russa. “El paquet podria haver estat més potent, però ja que fa falta unanimitat, és important que donem aquesta forta resposta als últims passos agressius de Rússia”, va destacar l’ambaixador de Polònia davant la UE, Andrzej Sados.

L’acord sobre la nova ronda de sancions contra Rússia és una bona carta de presentaci­ó de la UE

La UE fixarà un preu límit variable a les exportacio­ns de petroli rus en coordinaci­ó amb el G-7

La unitat de la UE és una bona carta de cara a la primera cimera de la Comunitat Política Europea avui a Praga

 ?? MARTIN  I I ?? Policies custodien el castell de Praga, seu de la reunió de la supracomun­itària Comunitat Política Europea, impulsada per Macron
MARTIN I I Policies custodien el castell de Praga, seu de la reunió de la supracomun­itària Comunitat Política Europea, impulsada per Macron

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain