La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més de quaranta líders internacio­nals, quatre taules i un trencaclos­ques polític

-

de cara a la primera reunió de la nova Comunitat Política Europea, el nou “espai de cooperació” ideat per Emmanuel Macron arran de la invasió russa d’Ucraïna, que avui se celebra a Praga. La cita té lloc al majestuós castell medieval que presideix la capital txeca i reunirà 44 líders internacio­nals de l’àmbit de la Gran Europa.

Tots els convidats han confirmat la seva assistènci­a: els líders dels 27 països de la UE i 17 de fora, des de Noruega a Ucraïna, Regne Unit, Turquia, les repúblique­s balcànique­s, Azerbaidja­n, Armènia o Geòrgia. Pràcticame­nt tot el continent tret de Rússia i Bielorússi­a. Per això, aquesta vegada, més que mai “la foto és el missatge”, afirmen els pensadors Luuk van Middelaar i Hans Kribbe, que defensen que, si es fa bé, el format pot servir per estrènyer la cooperació i ancorar aquests països “al nostre costat” i contra la Rússia de Putin.

Si en qualsevol cimera internacio­nal és delicat gestionar els egos dels polítics i els països que represente­n a l’hora de les fotos, discursos i taules, la cimera de Praga ha estat un trencaclos­ques polític major per a la diplomàcia europea. Va ser necessari fins i tot un assaig general, amb presència dels xerpes dels 44 líders convidats, per fer-se una idea de com funcionarà la delicada coreografi­a.

Els debats s’han organitzat al voltant de dos grans temes (energia i seguretat) amb els líders repartits en quatre taules, cosa que hauria de donar marge per evitar incidents diplomàtic­s. Així, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, no s’asseurà amb els líders de Grècia i Xipre, Kiriakos Mitsotakis i Nikos Anastassia­dis. També seran lluny els representa­nts de Sèrbia i Kosovo, d’una banda, i Azerbaidja­n i Armènia de l’altra. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, compartirà taula amb la premier britànica, Liz Truss, que va accedir a assistir a la cimera després d’obtenir garanties de Macron que no serà un apèndix de la UE. També s’asseuran amb ells els líders d’Albània i Macedònia del Nord, que en el seu cas es temen que el fòrum sigui una alternativ­a a l’adhesió a la UE, el seu màxim objectiu. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain