La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia s’apropia de la central de Zaporíjia després de l’annexió

Putin ascendeix el seu aliat Ramzan Kadírov al rang de coronel general

- Gonzalo aragonés

Feia mesos que els soldats russos controlave­n la central nuclear de Zaporíjia. Però amb l’annexió de quatre regions ucraïneses, Moscou també s’apropia del complex nuclear més gran d’Europa. El president rus, Vladímir Putin, va signar ahir un decret en què ordena que el Govern rus l’incorpori a les propietats de Rússia.

La central és a la província ucraïnesa del mateix nom que, juntament amb Kherson, al sud, i Donetsk i Luhansk, a l’est, Rússia s’ha annexionat en un procés condemnat com a il·legal per Ucraïna i no reconegut per la comunitat internacio­nal.

“El Govern s’assegurarà que les instal·lacions nuclears de la planta siguin acceptades com a propietat federal”, diu el decret signat pel mandatari rus.

L’empresa estatal de l’energia nuclear ucraïnesa, Energoatom, va denunciar l’1 d’octubre la detenció del fins ara encarregat de la planta, Íhor Muràixov. Va ser alliberat dilluns i expulsat en territori controlat per Ucraïna.

Segons Renat Kartxaa, assessor del director general de la russa Rosenergoa­tom, aquest organisme ja “ha creat una organitzac­ió operativa” per dirigir la central.

Fa temps que el complex nuclear de Zaporíjia és motiu de preocupaci­ó, ja que ha experiment­at diferents atacs de què les dues parts s’acusen. El director general de l’Agència Internacio­nal de l’Energia Atòmica (AIEA), Rafael Grossi, va anar ahir a Kíiv i durant els pròxims dies està previst que visiti Moscou.

Putin va començar la jornada d’ahir complint amb l’última formalitat de l’annexió, ratificant amb la seva signatura els tractats acordats divendres en una solemne cerimònia al Kremlin més les lleis aprovades dilluns i dimarts al Parlament rus.

També va tenir temps de formalitza­r un decret dirigit al seu aliat, el líder de Txetxènia, Ramzan Kadírov. Coincidint amb el seu 46è aniversari, el cap del Kremlin el va ascendir a coronel general, un rang militar que a Rússia és superior al de tinent general i inferior al de general d’exèrcit. A la primavera va aconseguir el grau de tinent general.

L’ascens es produeix dies després que Kadírov demanés l’ús d’armes nuclears a Ucraïna. El txetxè es va mostrar molt crític amb els comandamen­ts militars després que l’avanç de l’exèrcit ucraïnès dissabte obligués els russos a retirar-se de Liman. “Cal prendre mesures més radicals fins al punt de declarar la llei marcial als territoris fronterers i fer servir armament nuclear de baixa potència”, va afirmar.

El Kremlin després va treure ferro a aquestes declaracio­ns. El portaveu, Dmitri Peskov, va dir que cal guiar-se per “valoracion­s equilibrad­es i objectives” i no pas prendre decisions amb “emotivitat”.

Ahir Peskov va assegurar que les retirades, o “replegamen­ts militars”, tal com els anomena Moscou, no afecten l’annexió dels territoris ucraïnesos. “Seran amb Rússia per sempre i no es tornaran”, va assegurar. I pel que fa a les conquestes perdudes va prometre: “Les recuperare­m”.

La nit anterior el Ministeri de Defensa de Rússia va mostrar un mapa de les zones de combat a Ucraïna que confirma el replegamen­t de les tropes russes de diverses localitats fins ara sota el seu control. A Luhansk, les autoritats prorusses van reconèixer ahir la pressió de les tropes de Kíiv a la localitat de Svàtove. “La situació és alarmant, però està sota control”, va assegurar el representa­nt de Luhansk a Moscou, Rodion Miróixnik.

Més optimista es va mostrar Putin, que va assegurar que la situació “als territoris incorporat­s a Rússia s’estabilitz­arà”. Quan això passi, “podrem desenvolup­ar tranquil·lament aquests territoris i els ajudarem a enfortir la totalitat del país”, va dir durant una reunió amb mestres russos. ●

L’avanç ucraïnès no afectarà l’annexió, diu el Kremlin, que promet que recuperarà el que ha perdut

 ?? AP ?? Un soldat rus davant de la central de Zaporíjia al maig
AP Un soldat rus davant de la central de Zaporíjia al maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain