La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les pugnes internes presagien el final d’un llarg cicle de govern ‘tory’

Liz Truss no aconseguei­x aixecar el vol en la cloenda del congrés conservado­r

- Rafa)l Ramos Birmingham. Correspons­al

El discurs d’un primer ministre britànic en la clausura del congrés del seu partit sol ser l’equivalent de la desfilada d’un emperador romà per dins de l’arc de triomf, de la baixada a l’arena d’un torero, la foto d’un equip de futbol després de guanyar la Champions o la salutació d’una diva de l’òpera després d’una actuació memorable a la Scala de Milà. Però Liz Truss diu que vol trencar amb l’“ortodòxia”, i també en això l’ha trencada.

Les conferènci­es dels partits sempre són un circ, però la dels tories a Birmingham ha estat un circ poc convencion­al en què els pallassos no han fet riure amb els seus acudits, ningú no s’ha cregut els mags quan prometien que crearien riquesa abaixant els impostorie­s

tos, l’elefant ha esclafat el prestidigi­tador (el ministre d’Economia Kwarteng), i els lleons semblava que s’endraparie­n en públic un parell de trapeziste­s i la mestra de cerimònies (Truss).

Lluny de ser una desfilada triomfal, la conferènci­a conservado­ra ha estat un funeral després de l’atac dels mercats al Govern britànic, la desastrosa rebuda al seu pla d’abaixar els impostos, la posterior marxa enrere en l’eliminació del tipus més alt d’un 45% a les rendes més altes, la confusió sobre si s’avançarà o no la presentaci­ó del pressupost (sembla que sí, però no hi ha data ni és segur), la rebel·lió de masses de diputats i alguns ministres al suggerimen­t de no apujar els subsidis socials al nivell de la inflació, les enquestes que apunten a una allau laborista les pròximes eleccions i l’estat de guerra civil declarada dins dels tories. Un llarg cicle polític s’acosta al seu final.

Què podia fer Liz Truss davant semblant panorama? Anar-se’n a casa com més aviat millor, si l’hi permetia una vaga ferroviàri­a estratègic­ament declarada pels sindicats els dies del congrés per dificultar l’arribada i partida dels participan­ts (la sala no era plena per escoltar la primera ministra). I això és el que va fer, amb una breu intervenci­ó de poc més de mitja hora en què va repetir el seu mantra de “creixement, creixement, creixement” (va esmentar la paraula 29 vegades), va prometre “portar amb mà de ferro les finances del país” i “prendre decisions difícils, però necessàrie­s per dirigir la nau britànica a través de la tempesta”.

Però el que ella anomena la “petita pertorbaci­ó dels últims dies”, i el ministre Kwarteng, una “lleugera turbulènci­a”, és per a les classes treballado­res i mitjanes britànique­s com quan l’avió fa un salt enmig de les muntanyes, perd altitud i apareixen les mascaretes d’oxigen. Hipoteques més costoses amb la pujada dels interessos, vacances més cares o impossible­s per la caiguda de la lliura, un cost de la vida disparat... Les cadenes de supermerca­ts han registrat un descens dels seus ingressos perquè la gent opta pels productes més barats.

Boris Johnson, en la seva deriva autoritàri­a, va arremetre contra la BBC i els jutges que no li deixaven suspendre el Parlament quan li venia de gust, i Truss –que està molt més a la dreta i no té el seu carisma– va sumar ahir a la llista negra “els enemics del creixement i la lliure empresa”, els sindicats, que gosen criticar el Brexit, l’SNP i els defensors del medi ambient.

Dirigents de Greenpeace, com si sabessin què diria, la van interrompr­e amb una pancarta que deia “A tu ningú no t’ha votat” (va ser elegida per 150.000 militants tories).

L’objectiu de Truss era guanyar temps i una mica de calma, però no ho ha aconseguit. El seu discurs no va agradar als mercats, que no veuen d’on sortiran els diners per finançar les reduccions d’impostos, la cotització de la lliura va caure un 1,5% i el cost dels bons del Tresor va pujar, mentre els diputats conservado­rs no deixaven de barallar-se. Als Comuns hi ha dos antics líders del partit (Johnson i May), dos extitulars d’Economia (Sunak i Javid) i 119 exministre­s i secretaris d’Estat, tots els que se senten apartats i capaços de fer-ho millor, una autèntica bomba.

Norman Tebbit tenia la cartera de Treball i Pensions quan en la conferènci­a tory del 1981 va declarar que “la millor manera de gene

La premier defensa el seu dogma i repeteix 39 cops al seu discurs la paraula ‘creixement’, però està molt tocada

rar creixement és que els aturats agafin la bicicleta i surtin a buscar feina”. Truss pensa el mateix quaranta anys després, menysprea els qui reben subsidis estatals (al Regne Unit hi ha un abús crònic del sistema) i li sembla injust adaptar-los a la inflació quan això no passa amb els sous dels funcionari­s. Però la seva idea de compensar d’aquesta manera la caiguda dels ingressos dels impostos, amb una nova onada d’austeritat, és políticame­nt explosiva i no la presentarà als Comuns fins a la primavera.

Liz Truss se n’ha anat tan a la dreta que és l’equivalent del que va ser Jeremy Corbyn al Labour, més la líder d’un culte ideològic que no pas d’un partit, addicta al neoliberal­isme com una droga i que ven a les places dels pobles creixement com el tònic miraculós per curar tots els mals. Però pocs el compren.

El seu paper és gestionar l’esclerosi d’un país que, al contrari que Bèlgica o Itàlia, no sap funcionar sense un govern. I fa mesos que no en té. ●

 ?? Hoèènc esams / Bèggmbcrg ?? Liz Truss ha promès al congrés dels
“portar amb mà de ferro les finances del país”
Hoèènc esams / Bèggmbcrg Liz Truss ha promès al congrés dels “portar amb mà de ferro les finances del país”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain