La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turull eludeix posicionar-se en la consulta en nom de la cohesió de Junts

Aragonès exigeix als seus socis “màxima lleialtat” si continuen al Govern

- Vñaki Pardo Torre rosa Àlex Tort

Si Junts finalment es queda al Govern, haurà d’assegurar la “màxima lleialtat” al president de la Generalita­t. Ho va exigir Pere Aragonès ahir al Parlament. Una fidelitat que espera no només a dins del Consell Executiu, sinó també del grup parlamenta­ri de JxCat. “No serviria de res un acord que faci que al cap de 15 dies estiguem igual”, va advertir. Però ara la paraula la té la militància de Junts, que vota des de la mitjanit passada i fins demà a la tarda a les 17 hores sobre la continuïta­t de la formació al Govern de la Generalita­t. Però, davant aquesta votació, el secretari general, Jordi Turull, s’ha mantingut neutral en favor de la cohesió interna.

Al rerefons hi ha que la formació s’ha de preparar per a les eleccions municipals, d’aquí vuit mesos, i els dirigents de JxCat hauran d’arremangar-se per rearmar l’espai, cohesionar el partit i recosir les ferides que pugui deixar com a saldo la votació que va arrencar ahir a la nit.

La sindicatur­a electoral, l’òrgan que vetlla per la neutralita­t i la netedat del procés intern, va demanar ahir al matí a càrrecs orgànics i representa­nts polítics a les institucio­ns que no facin ús de la seva situació per fer campanya. Turull es va acollir a aquesta petició per no mullar-se, malgrat que dilluns, a l’hora de presentar la consulta, havia assegurat que no es posaria de perfil i que diria el que pensa als afiliats.

Des d’aleshores diverses figures polítiques havien demanat al líder de JxCat que se’n mantingui al marge, sobretot tenint en compte que molts quadres afins a ell s’estaven mobilitzan­t perquè el partit continuï al Govern quan ell encara no s’havia pronunciat i semblava versemblan­t que ho fes en sintonia amb la presidenta de la formació, Laura Borràs, per evitar divisions. La dirigent es va saltar la petició de la sindicatur­a i va anunciar el seu vot en contra de quedar-se a Palau. El seu vot, l’esperat.

Després d’això, la sindicatur­a va demanar que els posicionam­ents, que van continuar com si res, no es facin “a títol personal” i que no s’usi la imatge corporativ­a.

Les comunicaci­ons d’aquest òrgan, compost per Damià Calvet, Mònica Sales, Míriam Nogueras i David Torrents –els tres primers, propers a Turull, i el quart, a Borràs–, van arribar després que molts dirigents ja haguessin afirmat què pensen, entre d’altres Carles Puigdemont, que va compartir un article de Josep Rius favorable a la ruptura.

La majoria dels consellers estan a favor de mantenir la coalició,

Toni Batllori i Jaume Giró va assegurar a RAC1 que Junts és una formació amb vocació de governar. En canvi, la titular de Recerca i Universita­ts, Gemma Geis, va afirmar que, si no es compleix el pacte de Govern i es defensa conjuntame­nt a Madrid el sistema universita­ri català, no es veu capaç de continuar com a consellera. “No podré fer la meva feina si aquesta complicita­t no la treballem des d’aquí”, va dir al Parlament. Va semblar un retret i un comiat alhora. Poc després, Aragonès va tornar a obrir la porta a una acció coordinada, com ja va proposar fa una setmana.

La posició de Turull no ha agafat per sorpresa ERC. Els republican­s creuen que el líder de Junts està a favor de quedar-se al Govern, però veuen en la seva renúncia una manera de “salvar la pell” davant Puigdemont. És més, intueixen que en la decisió de la sindicatur­a electoral dels postconver­gents hi ha una maniobra per cobrir el silenci del secretari general de JxCat. Així no contradiu Puigdemont, raonen. “Res no és casual”, apunten des d’Esquerra.

“O confia a guanyar i creu que no li fa falta posicionar-se o té por de posicionar-se i vol preservars­e”, afirmen altres fonts d’Esquerra. ●

Esquerra creu que el líder de JxCat no es pronuncia “per preservar-se” i evitar el xoc amb Puigdemont

Jaume Giró assegura que el seu partit té vocació de governar i Gemma Geis insinua la seva sortida

 ?? Da id Zorrakino / EP ?? Pere Aragonès conversant amb Albert Batet ahir al Parlament
Da id Zorrakino / EP Pere Aragonès conversant amb Albert Batet ahir al Parlament
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain