La Vanguardia (Català-1ª edició)

El judici a Torrent arrenca amb crítiques a la desjudicia­lització

El fiscal carrega contra el diàleg entre el Govern central i la Generalita­t

- Toni Muñoz

El judici contra Roger Torrent i els independen­tistes de l’anterior Mesa del Parlament va arrencar ahir, malgrat que ningú no pensava que començaria. Tant les acusacions, Fiscalia i Vox, com les defenses, excepte Josep Costa, van demanar al tribunal que suspengués el judici, ja que hi ha un recurs pendent de resoldre sobre la recusació d’un magistrat que va ser apartat i que, en cas de ser acceptat de nou, obligaria a repetir la vista. El magistrat Carlos Mir va rebutjar les peticions al·legant que el judici no es podia demorar més i va afirmar davant una hipotètica repetició de la vista que calia “ser valents en aquesta vida”.

Malgrat que la Fiscalia va demanar la suspensió del judici –ho va fer la fiscal Assumpta Pujol–, el seu company a la sala, José Joaquín Pérez de Gregorio, va aprofitar per carregar contra la taula de diàleg entre el PSOE i ERC, que té, entre altres qüestions, la desjudicia­lització del procés. El fiscal va reivindica­r que la causa contra Torrent és l’evidència que l’acció de la justícia no es pot paralitzar. “És públic i notori que no es vol que se celebri aquest judici. Circula una falòrnia, que segurament deu ser una falòrnia, que aquest judici forma part de la tanda de procedimen­ts judicials que s’han portat a la taula de negociació entre el Govern [central] i la Generalita­t, en això que s’està anomenant la desjudicia­lització de la política catalana que es pretén l’arxivament contra tots els procedimen­ts penals pendents contra polítics catalans dedicats en el que s’anomena el procés. Estic segur que és una falòrnia i aquesta sala no està ni tan sols afectada de rebot per aquesta falòrnia”.

Avui el tribunal farà públic si accepta la suspensió i si decideix enviar alguns dels acusats a jutjats ordinaris, ja que no són aforats.

L’expresiden­t del Parlament i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent, va ser acompanyat per diversos dirigents d’ERC i de Junts a les portes del Palau de Justícia. La Fiscalia demana per a ell 20 mesos d’inhabilita­ció, la mateixa pena que sol·licita per a l’ex vice president primer, Josep Costa, que ahir va reclamar la nul·litat de tota la causa, i per a l’ex secretari primer, Eusebi Campdepadr­ós. Per a Adriana Delgado, l’ex secretària quarta, reclama 16 mesos d’inhabilita­ció. Tots van invocar la inviolabil­itat parlamentà­ria per evitar el judici alertant que està en risc “la separació de poders”. ●

El fiscal: “Circula que aquest procés s’ha portat a la taula de negociació; segur que és una falòrnia”

 ?? Pavier Cervera ?? Torrent moments abans d’entrar al tribunal
Pavier Cervera Torrent moments abans d’entrar al tribunal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain