La Vanguardia (Català-1ª edició)

El bloqueig conservado­r força Lesmes a donar un candidat alternatiu al TC

- arlota Guindal

L’ actitud dels vocals conservado­rs del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de postergar l’elecció de dos magistrats del Tribunal Constituci­onal forçarà el president Carlos Lesmes a convocar un ple en els propers dies en què ell mateix haurà de presentar un candidat alternatiu.

Perquè puguin tirar endavant els dos candidats al TC es necessiten dotze vots. Els vuit vocals progressis­tes estarien disposats a dur a terme aquest pla, al qual s’unirien dos vocals conservado­rs que ja han deixat clar que no són de la línia dura de la resta del grup. Amb vot del mateix Lesmes, al president només li quedaria un vocal per tirar endavant els noms.

Aquesta opció es veu cada vegada més factible després que ahir la taula negociador­a entre els dos blocs, conservado­r i progressis­ta, acabés, per tercera vegada consecutiv­a, sense aconseguir treure als conservado­rs un candidat. Aquest bloc ha explicat que la “intensa recerca” de candidats que duia a terme entre membres del Tribunal Suprem “ha resultat infructuos­a, de moment fins en tres ocasions”.

Els progressis­tes veuen un intent clar d’aquest grup d’allargar la situació i evitar fer els nomenament­s fins que el Govern central arribi a un acord amb el PP per renovar el mateix òrgan. De fet, fonts del Consell han suggerit que tenen indicis que el PSOE i el PP podrien començar a acostar-se, tot i que reconeixen que amb el debat dels pressupost­os en el Congrés dels Diputats ara mateix no seria la prioritat. Els vocals conservado­rs volen guanyar temps per certificar si la visita del comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, la setmana passada, ha tingut efecte entre els dos partits principals, que mantenen un bloqueig en la renovació des de fa gairebé quatre anys.

Però la paciència de Lesmes i dels progressis­tes sembla acabar-se perquè consideren que no poden continuar incomplint la llei, que els marcava el 13 de setembre com a data límit per nomenar dos magistrats del TC.

En un comunicat, els progressis­tes van aclarir que “en vista de la situació, sense perspectiv­a d’algun acord immedi

La intenció seria convocar un ple per presentar un candidat aliè als jutges conservado­rs

at, hem decidit donar compte al president del CGPJ de la falta d’horitzó temporal i concret dels treballs de la comissió negociador­a, i començar a explorar altres vies alternativ­es d’acord immediat al llarg d’avui, demà i demà passat, amb la voluntat de complir en el termini més breu possible”.

Fonts del Consell expliquen que aquestes vies alternativ­es serien intentar convocar un ple divendres o la setmana que ve per presentar dos candidats aliens al bloc conservado­r. Des d’aquest bloc asseguren que els vuit vocals que el formen estan ferms i sense fissures, així que descarten que cap d’ells se’n vagi al costat de Lesmes. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain