La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa és optimista sobre un pacte pressupost­ari amb ERC

L'Executiu diu que afronta amb “bones perspectiv­es” la negociació

- Ju n C rlos Merino

L’Executiu afronta amb “bones perspectiv­es”, segons asseguren a la Moncloa, una nova negociació amb Esquerra en cerca del suport determinan­t dels seus 13 diputats als pressupost­os generals de l’Estat del 2023. “Som optimistes”, admet un ministre socialista, molt conscient, no obstant això, de les greus turbulènci­es que travessa el Govern català.

Malgrat les advertènci­es inicials expressade­s pel portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián –“el vot d’ERC se sua”, va avisar de manera molt gràfica–, a la Moncloa ressalten la disposició a negociar manifestad­a per Oriol Junqueras. I consideren que seria “un exercici de seny, per part d’una formació d’esquerres”, donar suport a uns comptes que asseguren que són “els més socials de la història” i que dispararan, com va reiterar ahir Pedro Sánchez, la despesa en polítiques socials, educació, beques o en el sistema de dependènci­a. També la inversió en Catalunya, en un context de greu espiral inflacioni­sta.

En l’Executiu espanyol assumeixen que no tenen una bola de vidre per poder predir què passarà amb el Govern de coalició entre ERC i Junts. Sí que asseguren ser conscients de les “fortes pressions” que estaria rebent Jordi Turull per resistir una decisió de la militància de Junts, que sembla que apostarà per la ruptura. Malgrat les turbulènci­es en el Govern, veuen Pere Aragonès “molt disposat” a mantenir el seu mandat a la superfície, encara que sigui en solitari i encara que només sigui “per un temps”. Un escenari que, en tot cas, creuen que no posaria en risc un possible suport d’ERC als nous comptes de l’Estat, com va passar en els pressupost­os del 2021 i d’aquest 2022.

“Això ho tenen decidit des del minut zero”, adverteix no obstant això un ministre, que ressalta l’exercici de “pragmatism­e” que atribueix a Esquerra, i la seva renúncia a la via unilateral que va quedar plasmada –”negre sobre blanc”– en la resolució de l’última reunió de la taula de diàleg entre els dos governs, al juliol.

Una cita que també va certificar l’aposta mútua per la desjudicia­lització del conflicte polític a Catalunya. A la Moncloa asseguren que mantenen la porta oberta a reactivar la reforma del delicte de sedició, per rebaixar les penes, sempre que hi hagi una majoria parlamentà­ria per avalar-ho. Però alguns membres del Govern espanyol continuen posant en dubte la disposició d’ERC a assumir que “la sedició continuï sent un delicte”, ja que Sánchez només preveu rebaixar un tipus penal que, d’una manera o altra, sembla estar recollit en la majoria dels ordenament­s jurídics europeus, en lloc d’eliminar-lo.

La primera prova de foc dels nous pressupost­os de l’Estat serà el debat de totalitat que se celebrarà en el Congrés el mes que ve. Però a la Moncloa no veuen ERC disposada a tombar la tramitació dels comptes, com sí que va fer el febrer del 2019, en què no veien cap avenç en el diàleg sobre la resolució del conflicte polític, cosa que va obligar Sánchez a liquidar la legislatur­a i precipitar les eleccions generals. En aquesta ocasió, pensen que prevaldrà “el sentit comú”, com ja va passar als dos exercicis precedents, i el projecte de pressupost­os tornarà a reunir una àmplia majoria absoluta del bloc de la investidur­a.

Un nou suport d’ERC seria una “posició coherent”, segons assenyalen, per sostenir un govern progressis­ta a Espanya. En l’Executiu assumeixen que la formació republican­a voldrà vendre car el seu possible suport, com intentaran fer la resta de grups del bloc de la investidur­a, però també ressalten “la disposició” d’aquests partits a la negociació i l’acord. Perquè tots saben quina és l’alternativ­a. ●

A l’Executiu veuen un “exercici de seny” que un partit d’esquerres doni suport als comptes “més socials”

 ?? Xani Duch ?? Gabriel Rufián ahir al Congrés dels Diputats
Xani Duch Gabriel Rufián ahir al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain