La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’envit de Díaz i la contraofer­ta d’Hisenda, claus dels pressupost­os

La llei de Famílies va ser l’escull que va estar a punt de fer saltar el Govern

- Pedro Vallín fernando H. valls

La reiteració crea hàbit i l’èxit dels pactes dels pressupost­os anteriors feia pensar que els últims comptes públics de la legislatur­a serien bufar i fer ampolles. Tot i això, ha estat la negociació més complexa i més enverinada entre els socis, fins al punt que, 10 hores abans del Consell de Ministres, l’Executiu va estar a punt de saltar pels aires.

L’escull final, el que gairebé provoca una crisi política, va ser la llei de Famílies del Ministeri de

Drets Socials, que lidera Ione Belarra. A última hora de la nit de dilluns, després que el Departamen­t d’Hisenda modifiqués a la baixa una de les seves últimes ofertes, la vicepresid­enta Yolanda Díaz va decidir llançar un envit als socialiste­s. En contacte amb Belarra i amb el negociador principal dels pressupost­os, el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez –pedra clau en tots els acords entre el PSOE i Unides Podem aquests tres anys– es va conjurar amb ells. El lema era si fa o no fa: “Si el PSOE no fa cap altra proposta, demà no hi haurà membres d’Unides Podem en el Consell de Ministres”, expliquen en la formació lila. Era mitjanit. Hisenda va moure fitxa i va enviar una última oferta en què reapareixi­a la prestació per criança. Això va facilitar l’acord, entrada la matinada. Una altra de les claus de la negociació final va ser l’ampliació de les baixes de maternitat i paternitat, però el PSOE va posar el fre de mà. No quedava més despesa, va transmetre Hisenda, i els liles van haver d’escollir.

El PSOE admet “problemes” amb els negociador­s de Podem per la llei de Famílies quan la resta dels pressupost­os estaven tancats, però la Moncloa i Hisenda ho tenien tot pensat perquè els comptes públics del 2023 s’aprovessin dimarts sí o sí. A Presidènci­a dilluns ja es va dissenyar l’escenifica­ció de l’acord: una conversa entre els dos líders al saló Tàpies. És difícil pensar que tot estava a l’aire, segons diuen.

En l’estratègia d’Unides Podem, un dels debats era si vincular la llei d’Habitatge a l’acord de pressupost­os, com s’havia fet el 2020 al mateix despatx de Pedro Sánchez a la Moncloa. Però en les últimes 48 hores, Díaz va decidir treure-la de la negociació perquè el PSOE s'hi negava en rodó i perquè ja hi havia massa assumptes encallats. Treure Habitatge de l’equació va generar tensió entre

Díaz i Podem, però finalment es va decidir apostar-ho tot a la llei de Famílies i deixar Habitatge per més endavant. Belarra va assumir la decisió, però no la compartia i va gravar un vídeo dimarts al matí, en què reclamava pressió per modificar la norma en el Parlament.

En el procés de setmanes de negociació, dos dels principals facilitado­rs indelibera­ts de l’acord van ser el president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, i el valencià Ximo Puig. Unides Podem els està agraït a tots dos. Bonilla va portar el PSOE a aprovar l’impost a grans fortunes, i Puig a rebaixar l’IRPF a rendes mitjanes i baixes. Unides Podem es va trobar amb una reforma fiscal orientada als seus interessos sense gairebé haver de negociar, i per això es van donar per guanyadors.

Al lampista de la negociació, Nacho Álvarez, això li va permetre concentrar els esforços en les inversions socials, sobretot en Dependènci­a, Igualtat i Famílies. La satisfacci­ó de dimarts al matí era evident a Unides Podem; no només havien aconseguit tancar amb el PSOE un apartat de despeses i inversions sense precedents, sinó que també havien aconseguit un notable avenç en ingressos.

Tot i això, dimarts a la tarda, tot el que eren somriures van tornarse ganyotes. A les 19.15 la ministra Ione Belarra escrivia un tuit agraint al seu secretari d’Estat, Nacho Álvarez, l’èxit negociador. I uns 15 minuts després el portaveu parlamenta­ri, Pablo Echenique, tirava per terra aquell èxit, ja que acusava el PSOE d’haver enganyat Unides Podem amb la despesa en Defensa. El missatge no només va provocar un disgust notable a Álvarez i Díaz, sinó que va enviar un missatge a la resta de socis de legislatur­a que afectarà la negociació dels comptes. Un missatge que ja vam veure en la reforma laboral i que en realitat té l’origen en el procés: “Apreteu, apreteu”. ●

Desvincula­r la llei d’Habitatge de l’acord pressupost­ari va provocar tensions entre Podem i Díaz

 ?? FERNANDO VILLAR / EFE ?? Yolanda Díaz i María Jesús Montero aquesta setmana al Congrés dels Diputats
FERNANDO VILLAR / EFE Yolanda Díaz i María Jesús Montero aquesta setmana al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain