La Vanguardia (Català-1ª edició)

Calviño guanya perfil polític amb una reacció davant Vox que l’esquerra ovaciona

- Juan Carlos Merino

Una cosa mai vista. La vicepresid­enta Nadia Calviño, fèrria guardiana de l’ortodòxia econòmica del Govern central –cosa que sol provocar friccions serioses amb altres ministres, sobretot d’Unides Podem–, no només va robar ahir protagonis­me a Pedro Sánchez en la sessió de control al Congrés. La seva reacció encesa davant de les crítiques que li va llançar el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, també va provocar una gran ovació de l’esquerra. I va aixecar dels seus escons no només Sánchez i tot el grup socialista, sinó també la vicepresid­enta Yolanda Díaz, la ministra Irene Montero, el president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, i altres diputats de la formació morada. El que dèiem: una cosa mai vista.

“Diu vostè que no coneix cap espanyol que es beneficiï de l’acció d’aquest Govern. Dons vostè ha de revisar els seus amics”, va començar replicant Calviño a Espinosa de los Monteros. I va prémer l’accelerado­r: “Això vol dir que no coneix ningú que percebi el salari mínim interprofe­ssional? Que no coneix cap jove que hagi aconseguit per primera vegada una ocupació indefinida gràcies a la reforma laboral?”. Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, que eren al costat de Calviño, van començar a assentir i aplaudir.

“Que no coneix ningú que es beneficiï de les beques, de la inversió en educació, de la sanitat pública, del transport públic gratuït, dels ajuts als autònoms, dels ERTO, dels ajuts a les empreses, dels avals de l’ICO, de l’ingrés mínim vital, de l’ajut a les famílies que tenen nens pobres?”, va continuar Calviño, embalada, entre els aplaudimen­ts de l’esquerra. I va concloure: “Però com pot ser que no conegui cap espanyol real?”. Llavors, Sánchez, els ministres i els grups del PSOE i Unides Podem, la majoria dempeus, li van dedicar una gran ovació.

Economista de l’Estat i alta funcionàri­a en les institucio­ns europees, Calviño va ser la primera ministra d’Economia en el Govern que Sánchez va formar el 2018. En els successius gabinets va anar ascendint de la vicepresid­ència tercera a la segona i, ara, a la primera. És independen­t i no té el carnet de militant del PSOE, però en la direcció de Ferraz ressalten, des de fa temps, el seu “creixement polític”. “Va arribar com a algú amb perfil tècnic, però en cada sessió de control guanya més facilitat, fins al punt de fer un repàs a un diputat tan corprès de si mateix i la seva oratòria com és Espinosa de los Monteros”, celebren. ●

La vicepresid­enta econòmica aixeca dels seus escons Sánchez, Díaz i els grups del PSOE i Podem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain