La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Midcat passa per Berlín

“No donem aquest projecte per exclòs”, afirma Scholz a la cimera d’A Coruña

- A Coruña

El sabotatge dels dos gasoductes Nord Stream sembla haver injectat pressió a les canonades que transporte­n complicita­t entre Alemanya i Espanya. Olaf Scholz, canceller de la República Federal d’Alemanya, i Pedro Sánchez, president del Govern d’Espanya, van saltar ahir com cabres del Pirineu sobre els tubs del Midcat, gasoducte que podria connectar el 2025 les notables infraestru­ctures gasistes de la península Ibèrica amb el centre d’Europa. Tots dos van saltar com un sol home a la ciutat atlàntica d’A Coruña, on va tenir lloc la 25a cimera hispanoale­manya, la primera reunió bilateral d’alt nivell entre els dos països des del 2013.

“No sé per què hem de saltar com cabres del Pirineu sobre aquest gasoducte per dir que arreglarem el problema del gas”, va exclamar el 4 de setembre a París el president de la República Francesa, Emmanuel Macron, després d’haver mantingut una reunió telemàtica amb el canceller Scholz. No hi havia gaire amabilitat en aquelles paraules.

Macron va manllevar una expressió utilitzada el 1964 per Charles de Gaulle. “No sé per què hem de saltar com cabres sobre una cadira, cridant: ‘Europa, Europa, Europa!’”, va dir el general en el curs d’un debat amb François Mitterrand. Saltar com una cabra: gest inútil. Saltar com una cabra del Pirineu: gest inútil i, a més a més, rústic, una cosa pròpia d’ibèrics cabuts.

A començamen­ts de setembre encara no hi havia aigua amb gas al mar Bàltic. Alemanya encara podia acariciar la idea que algun dia els dos gegantins gasoductes Nord Stream podrien funcionar, sense una guerra que en tanqués les vàlvules. En aquests moments presenten quatre esvorancs a cent metres de profundita­t, entre les costes de Suècia i Polònia, i l’aigua del mar està penetrant en les dues conduccion­s. No se sap qui ha sigut. I tampoc es coneix la magnitud exacta dels danys, però fonts alemanyes han advertit que els dos gasoductes podrien haver quedat inservible­s.

Alemanya, per tant, ha de revisar a fons tota la seva cartografi­a energètica. I això va quedar clar ahir a A Coruña. La reactivaci­ó del Midcat és un dels punts del pla d’acció acordat a la cimera hispano-alemanya. I al document hi apareix una data: 2025.

Sánchez i Scholz es van referir explícitam­ent a la qüestió, que va ser el tema central de la seva compareixe­nça davant els mitjans. Les paraules més significat­ives del canceller alemany: “No hem de dir que aquest projecte està exclòs”. “No és un tema bilateral amb França; és un projecte europeu, i com a tal ha de ser abordat”, va reblar Sánchez.

Al matí, activistes de l’organitzac­ió ecologista Greenpeace van exhibir pancartes a A Coruña contra el Midcat. A la tarda, el ple del Parlament Europeu va votar favorablem­ent una resolució sobre els alts preus de l’energia que inclou una menció favorable a la continuaci­ó del Midcat, conducció que avui mor a les localitats d’Hostalric (Catalunya) i Barbarian (Occitània, molt a prop de Carcassona). Hi van votar en contra gairebé tots els eurodiputa­ts francesos.

Espanya i Alemanya no desistiran en la seva pressió, que França ha intentat neutralitz­ar els últims dies amb paraules més amables: “Es pot parlar d’aquest projecte, però més endavant”. Scholz i Sánchez van posar ahir una data: el 2025 hauria d’estar conclòs.

Per què s’hi oposa França? El seu argument principal és que no és solució per demà mateix, quan tot és urgent. París posa en dubte la seva rendibilit­at futura i afegeix que les dues úniques conduccion­s entre Es

La cimera entre Espanya i Alemanya reivindica el gasoducte i posa data: 2025

Scholz i Sánchez mostren una gran sintonia política, mirant a França i també a Itàlia

panya i França, dos modestos gasoductes que connecten els dos països pel País Basc i Navarra, ni tan sols funcionen a ple rendiment. Macron va afegir a començamen­ts de setembre que, aleshores, França estava enviant gas a Espanya i no al revés. Va ser una dada extreta d’una manera una mica oportunist­a. Durant els sis primers mesos del 2022, Espanya va vendre més gas a França que els dos anys anteriors sumats.

Per què aquesta oposició? A França no li agrada gaire l’actual consolidac­ió d’un eix iberico-alemany (cal incloure sempre Portugal en aquesta història), en la mesura que pot alterar la seva complexa relació de col·laboració i competició amb Alemanya. Raonament francès: si Alemanya necessita noves cartografi­es i nous proveïdors d’energia, França també pot ser un d’ells. Una planta de regasifica­ció flotant al port de Le Havre pot enviar gas a Alemanya per la xarxa del nord.

El Midcat també serviria d’aquí uns quants anys per enviar hidrogen verd al centre d’Europa, es rebat des d’Espanya, amb l’assentimen­t d’Alemanya. París pensa: amb l’electricit­at generada per les centrals nuclears franceses també es pot fabricar hidrogen, hidrogen rosa, en l’argot energètic. L’hidrogen verd es genera amb un procés d’electròlis­i alimentat per energia eòlica i solar. En l’hidrogen rosa, també sense petjada de carboni, hi intervé l’àtom. Amb les centrals nuclears franceses hem topat, amic Sánchez, podia haver exclamat ahir Scholz.

Però hi ha una altra cosa. Amb un gasoducte entre la península Ibèrica i el centre d’Europa, Alemanya també s’aproxima al nord de l’Àfrica. I això també inquieta París, que considera seu el dossier del Magrib. ●

 ?? EP ?? El canceller alemany Olaf Scholz i el president espanyol Pedro Sánchez ahir a la tarda a A Coruña
EP El canceller alemany Olaf Scholz i el president espanyol Pedro Sánchez ahir a la tarda a A Coruña
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain